ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Το διάταγμα Πούτιν για το φυσικό αέριο αποτελεί πολιτικό εκβιασμό

Σκρέκας: Το διάταγμα Πούτιν για το φυσικό αέριο αποτελεί πολιτικό εκβιασμό
Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ενημέρωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Gazprom είναι στις 20 Απριλίου.

Σε ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ αν η χώρα προχωρήσει σε πληρωμή ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ξεκάθαρη είναι η θέση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου προέδρου».

Η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά.

Για την ακρίβεια προβλέπεται εφόσον κριθεί αναγκαίο:

  • Η χρήση πετρελαίου στις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με διπλό καύσιμο
  • Αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων
  • Η διασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα
  • Η αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία και

Σήμερα αναμένεται ο ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους για την προσθήκη πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε τέλος ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που θα θιγούν.

Η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει άνοδο στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίθετα, η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποδεσμεύσει ποσότητα – ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αποσυμπιέζει τις τιμές του πετρελαίου που σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ