ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο και καρότο Τσίπρα στην «Ομπρέλα» - Στους Δελφούς το μεσημέρι

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο και καρότο Τσίπρα στην «Ομπρέλα» - Στους Δελφούς το μεσημέρι
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Ένα ακόμα χτύπημα στην εσωκομματική αντιπολίτευση επιφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΎΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία κύλησε πάντως χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις.

Η πρότασή του για τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογή προέδρου κι όσων γίνονται μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας- υπόδειξε τη 15η Μαΐου, με την τελική απόφαση για όλα να λαμβάνεται από το συνέδριο- προκάλεσε την αντίδραση μελών που ανήκουν στην Ομπρέλα και τα οποία είχαν ξανά την ευκαιρία να μιλήσουν για τη δημιουργία ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος, πολλώ δε μάλλον όταν κανείς δεν αμφισβητεί την προεδρία Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποίησαν και το επιχείρημα πως και η νέα πρόταση του προέδρου συνιστά οπισθοχώρηση του κόμματος σε συνθήκες μεταδημοκρατίας όπου τις αποφάσεις δεν λαμβάνουν οι συνειδητώς οργανωμένοι κι ενεργοί στην κομματική ζωή, αλλά κομήτες που εμφανίζονται την ημέρα της ψηφοφορίας και ύστερα εξαφανίζονται.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε διάθεση συμβιβασμού ως προς την εκλογή της 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα ψηφιστεί αποκλειστικώς από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Η πρόθεση Τσίπρα για διεύρυνση με αυτόν τον τρόπο της εκλογικής βάσης για την ανάδειξη προέδρου δεν είναι άσχετη με τις αναπόφευκτες συγκρίσεις που θα γίνουν με αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ, όπου η συμμετοχή είχε ξεπεράσει και τις 200.000.

Στο ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, μια εβδομάδα πριν τις ψηφοφορίες στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα στήσουν νέες κάλπες για την ονομασία του κόμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μόνο αυτά θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες κι όχι απλοί φίλοι, δεν ξεπερνούν τις 61.600.

Όπως κι αν έχει, τα αντίπαλα στρατόπεδα ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συνέδριο, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη.

Παραλλήλως, ως μία ημέρα εθνικής ντροπής χαρακτηρίζουν τη χθεσινή στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λόγω της ομιλίας στη Βουλή πολεμιστή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, χρησιμοποίησε αυτό το χαρακτηρισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδίδοντας την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την ομιλία Ζελένσκι- γι’ αυτό και είχε ετοιμάσει και σχετική δήλωση on camera πριν την παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή-, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο, όπως φάνηκε κι από τις αντιδράσεις στα social media.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος- αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν έγινε γνωστό ότι ο ομιλών ελληνικής καταγωγής Ουκρανός μαχητής ανήκει στο Τάγμα Αζόφ.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στους Δελφούς για να συμμετάσχει στο ομώνυμο έβδομο Οικονομικό Φόρουμ που ύστερα από δύο χρόνια πραγματοποιείται στον «ομφαλό της Γης».

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη, στις 14.00, στην δημοσιογράφο του MEGA Channel, Δώρα Αναγνωστοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ