ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας στο CNN Greece: Στην Τήλο γίνεται ένα πραγματικό θαύμα για την προστασία του περιβάλλοντος

Σκρέκας στο CNN Greece: Στην Τήλο γίνεται ένα πραγματικό θαύμα για την προστασία του περιβάλλοντος
«H Τήλος γίνεται το πρώτο νησί που πετυχαίνει 86% ανακύκλωση στη διαχείριση των απορριμμάτων», δήλωσε στο CNN Greece ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας CNN GREECE / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων «Just Go Zero Tilos», που καθιστά την Τήλο το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece.

Αποστολή CNN Greece στην Τήλο - Αλέξανδρος Γαστεράτος

«Είναι ένα πραγματικό θαύμα, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσω της εταιρείας Polygreen και από το Δήμο Τήλου και με την απόλυτη συμπαράσταση και συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σκρέκα στο CNN Greece

«H Τήλος γίνεται το πρώτο νησί που πετυχαίνει 86% ανακύκλωση στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να υπολογίζουμε και χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε κάποιου είδους ενεργειακή ανάκτηση των αστικών απορριμμάτων.

Άρα, σήμερα, η Τήλος είναι το νησί που πετυχαίνει αυτό που θέλουμε ως χώρα να πετύχουμε το 2030, δηλαδή 60% ανακύκλωση και λιγότερο από 10% κατεύθυνση υπολειμμάτων στου ΧΥΤΥ.

Άρα σήμερα, μέσα από την Τήλο, μέσα από την εκπαίδευση που γίνεται στους μικρούς μαθητές του σχολείου, μέσα από την εκπαίδευση που γίνεται στα νοικοκυριά και στα σπίτια, έχουμε μια συλλογή σπίτι-σπίτι, με ειδικές τσάντες, οι οποίες έχουν μοιραστεί, όπου εκεί οι κάτοικοι διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα οργανικά και από τα μη ανακυκλώσιμα.

Στη συνέχεια περνάει σπίτι-σπίτι αυτός που συλλέγει τα απορρίμματα και τελικά μέσα από το Κέντρο Διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα από 25 διαφορετικά ρεύματα διαχωρισμού των απορριμμάτων, πετυχαίνουμε 86% ανακύκλωση, η οποία κάποιες ημέρες μπορεί να φτάνει ακόμη και το 90%.

Είναι πραγματικό θαύμα, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσω της εταιρείας Polygreen και από το Δήμο Τήλου και με την απόλυτη συμπαράσταση και συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου».

Η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων «Just go zero Tilos» πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Τήλου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Polygreen Θανάση Πολυχρονοπουλου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, της δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά και των υπουργών Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

«Just Go Zero Tilos»: Τήλος, το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων

Το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων έγινε πλέον κι επίσημα η Τήλος, που λέει… αντίο στον ΧΥΤΑ και καλωσορίζει τη νέα εποχή με συντονισμένη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του «Just Go Zero Tilos»

Ο Δήμος Τήλου και η Polygreen παρουσίασαν σήμερα, 10 Μαΐου, το καινοτόμο πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», που με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας κάνει πράξη την κυκλική διαχείριση όλων των αποβλήτων που παράγονται στο νησί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Νωρίτερα ο κ. Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, επισκέφθηκαν το Κέντρο κυκλικής καινοτομίας της Polygreen στην Τήλο, αλλά και το δημοτικό σχολείο του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος, με τον οποίο η κοινωνία της Τήλου αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί για τα απόβλητα, υιοθετώντας μια νέα φιλοσοφία και προστατεύει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ