ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομέρ Τσελίκ κατά Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να απειλείτε την Τουρκία μέσω τρίτων χωρών

Ομέρ Τσελίκ κατά Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να απειλείτε την Τουρκία μέσω τρίτων χωρών
Δήλωσε σε προκλητικό τόνο πως οι Έλληνες «πρέπει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό τραύμα» για την Αγία Σοφία, ενώ επανέλαβε και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου AP Photo/Burhan Ozbilici

Τη «σκυτάλη» της εμπρηστικής ρητορικής κατά της Ελλάδας και των επιθετικών δηλώσεων εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως απόρροια του εκνευρισμού της Τουρκίας για τη θετική έκβαση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την ομιλία του στο Κογκρέσο, «παρέλαβε» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ.

Σε ομιλία του, κατόπιν της συνεδρίασης του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΑΚP, o Ομέρ Τσελίκ στράφηκε εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω τρίτων χωρών».

Ο εκπρόσωπος του AKP αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-16 που επιδιώκει να αγοράσει η Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναλαμβάνοντας τις «βολές» που έχει ήδη εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του πρωθυπουργού κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα.

«Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρό μας, λέγοντας πως 'μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των δύο γειτόνων'. Μίλησε για συμφωνία, όμως μετά διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, λέγοντας 'μην δίνετε F-16'» ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

«Η Τουρκία είναι κράτος Δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Αλλά, δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας» ανέφερε.

Δήλωσε δε σε προκλητικό τόνο την επομένη της επετείου από την Άλωση της Πόλης πως οι Έλληνες «πρέπει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό τραύμα» για την Αγία Σοφία «που βρίσκεται υπό την κυριαρχία μας», ενώ επανήλθε και στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Ομέρ Τσελίκ επανέλαβε επίσης τις δηλώσεις Ερντογάν πως ήταν λάθος να επιτρέψει η Τουρκία την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και τις αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι «χώρες στις οποίες δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ».

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητκότητας, που τα τελευταία 24ωρα έχει κλιμακωθεί έντονα, πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε αναλυτικά

Μητσοτάκης: Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Aνατολικής Μεσογείου

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ