ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ

Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ
Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση Ερνοτγάν – Τσίπρα θα ξεκινήσει στις 18.00.

Νωρίς το πρωί της ίδιας μέρα ο Γ.Γ του ΟΗΕ και ο Τούρκος Πρόεδρος θα υποδεχθούν στο «Istanbul Congress Center» τους αρχηγούς των κρατών και θα ακολουθήσει η τελετή έναρξης. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στης στρογγυλή τράπεζα : «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Στη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί 23 και 24 Μαΐου, συμμετέχουν περισσότερες από 125 χώρες και 5.000 σύνεδροι, ανάμεσά τους και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων..

Θα συζητηθεί, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βία που αντιμετωπίζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι διαμάχες που τους επηρεάζουν και θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ οργανώνεται μια τέτοια σύνοδος και επιλέγηκε η Τουρκία για να τη φιλοξενήσει καθώς αποτελεί κέντρο της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και είναι κοντά στην Ασία. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Εμίρης του Κουβέιτ Αλ Αχμέτ Αλ Σαμπάχ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτ, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμεντ Γιουσούφ, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σελάμ.

Στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να ετοιμαστεί μια έκθεση η οποία θα υποβληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Η τουρκική κρατική τηλεόραση ΤRT World (το πρώτο τουρκικό κανάλι παγκόσμιας εμβέλειας και εκπέμπει στα τουρκικά) ανέλαβε την κάλυψη της Συνόδου και θα μεταδώσει συνεντεύξεις με σημαντικούς ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο. Η TRT World.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ