ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα: Νέο 48ωρο διπλωματικό «σπριντ» Μητσοτάκη

Ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα: Νέο 48ωρο διπλωματικό «σπριντ» Μητσοτάκη
Επισκέψεις στη Λιθουανία και την Εσθονία ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Σε ένα νέο διπλωματικό «αγώνα» για την ενέργεια και την τουρκική προκλητικότητα θα επιδοθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο 48ωρο, καθώς πραγματοποιεί επισκέψεις στη Λιθουανία και την Εσθονία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βίλνιους σήμερα, Δευτέρα, και το Ταλίν αύριο επισφραγίζει τη στρατηγική προσέγγιση της Αθήνας με τις χώρες της Βαλτικής.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στις δύο πρωτεύουσες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των δύο χωρών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιθουανία, μετά την αντίστοιχη της Λιθουανής Πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021, ενώ υπενθυμίζεται η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ταλίν τον περασμένο Μάιο και το Βίλνιους τον περασμένο Ιούνιο.

Η ενεργειακή κρίση στην κορυφή της ατζέντας

Ο δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών και η ενεργειακή κρίση αναμένεται να βρεθούν στην «κορυφή» της ατζέντας των επαφών του πρωθυπουργού στις δύο χώρες της Βαλτικής, την ώρα που η Ευρώπη δυσκολεύεται να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιθουανία είναι από τις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη ανεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό ζήτημα.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις επισημάνει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Την ίδια ώρα, θα επισημάνει την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Επί τάπητος και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας ενώ θα υπογραμμιστεί και η ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η Λιθουανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη στο παρελθόν με πιεστικές μεταναστευτικές ροές στα σύνορά της, αποτέλεσμα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά τη διάρκεια των επαφών του να ενημερώσει για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις και την αναθεωρητική ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του συνεχίζουν το «μπαράζ» των προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και κατηγορώντας την Αθήνα για πυροδότηση των εντάσεων αλλά και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η αναθεωρητική αυτή ατζέντα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία -με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και ολόκληρη τη Δύση να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή.

Υπενθυμίζεται πως στη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου, η τουρκική προεδρία πρόβαλε το νεο-οθωμανικό όραμά της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να κερδίσει «πόντους» στην προεκλογική μάχη που δίνει εν όψει της κάλπης του Ιουνίου 2023.

Στο βίντεο που έδωσε η τουρκική προεδρία με αφορμή τους εορτασμούς, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Το Αιγαίο είναι δικό μας» και πως «τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας».

Ακόμη, στο βίντεο ακούγεται: «Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία [...] Στον αέρα είμαστε οι αετοί που φοβίζουν τον εχθρό».

«Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» αναφέρεται στο βίντεο.

Το βίντεο-υπερπαραγωγή καταλήγει με εγκώμια για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ψηφιακή ατζέντα

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Ταλίν αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή ατζέντα, καθώς η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
  • Στις 12:50 ο κ. Μητσοτάκης και η κα Šimonytė θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
  • Στις 13:25 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας
  • Στις 14:40 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Gitanas Nausėda
  • Στις 15:40 θα επισκεφθεί το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια
  • Στις 16:35 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας, όπου το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Στις 20:00 παράθεση δείπνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ