ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η διαφορά ήθους η μεγαλύτερη απόσταση που μας χωρίζει από το στρατόπεδο του αμοραλισμού

Τσίπρας: Η διαφορά ήθους η μεγαλύτερη απόσταση που μας χωρίζει από το στρατόπεδο του αμοραλισμού
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε πάνω από 37 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

«Η διαφορά ήθους είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που μας χωρίζει με το στρατόπεδο του αμοραλισμού και του κυνισμού». Με αυτό τον τρόπο οριοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας την επιχείρηση εκ νέου ανάδειξης του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, με αφορμή το χαιρετισμό που απεύθυνε το βράδυ της Τετάρτης στην παρουσίαση του βιβλίου «Με την πλάτη στον τοίχο» (εκδόσεις «Θεμέλιο») που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο βιβλίο γράφουν άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη διαπραγμάτευση της χρονικής περιόδου 2015- 2019 με τους Θεσμούς.

Η παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ήταν και μια καλή αφορμή ώστε να βρεθεί μαζί ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ», ανεξαρτήτως τάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε υπερήφανος γιατί η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από το αδιέξοδο των μνημονίων, γιατί ρύθμισε το χρέος, έβαλε και πάλι μετά από χρόνια τη χώρα στις αγορές κι άφησε πάνω από 37 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Παραλλήλως, κατηγόρησε τη ΝΔ για τις χρεοκοπίες του 2009 και του 2014, αλλά και για το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης".

«Εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, που είχαν όλους τους σημαντικούς τεχνοκράτες του παλιού πολιτικού συστήματος, το πέτυχε μια οικονομική ομάδα που δεν είχε μάθει να έχει πάρε δώσε με το σύστημα και τα σαλόνια της εξουσίας ούτε να γοητεύεται από τις νομοτέλειες των αγορών, αλλά ήξερε να δουλεύει με εντιμότητα και γνώμονα τη δικαιότερη δυνατή επιλογή για την κοινωνία, για την οικονομία και για τη χώρα. Κι όλα αυτά τα πετύχαμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έκανε κι αντιπαραβολή με όσα, κατά τη γνώμη του, συμβαίνουν σήμερα: «Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία πολιτικών στελεχών που δεν ανήλθαν σε θέσεις εξουσίας για να στήσουν παρακρατικούς μηχανισμούς, να μοιράσουν δισεκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις, να αγοράσουν με κρατικά χρήματα έναν τερατώδη μηχανισμό προπαγάνδας. Αλλά ήρθαν για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας, που τους την έδωσε απλόχερα γιατί είχε φτάσει στα όριά της και γιατί στις δημοκρατίες, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει πάντα δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Είμαι βέβαιος ότι απέναντι και στη σημερινή κρίση και πάλι η δημοκρατία θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις. Κι αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο πειστικές. Γιατί οι μάχες φέρνουν εμπειρία, γνώση κι αποφασιστικότητα σε αυτές και σε αυτούς που τις δίνουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «υποτυπώδη», όπως τη χαρακτήρισε, φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που αναμένεται φέτος να φτάσουν περίπου τα τρία δισ. ευρώ: «Ακόμα κι αυτή θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος, αλλά ως δαπάνη. Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσει η φορολογία τους, να εκπέσει δηλαδή το ποσό των χρημάτων που θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Αυτές ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, αυτές είναι οι πολιτικές μας οδηγούν εκ νέου σε μια κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι έτεροι δύο ομιλητές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εστίασε στα τρία διαφορετικά επίπεδα της διαπραγμάτευσης- χαμηλόβαθμα στελέχη, υπουργοί, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας-, ενώ άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη ως προς την εκτίμηση του τελευταίου πως το ΔΝΤ ήταν καλύτερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διαπραγμάτευση.

Ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, εξάλλου, χαρακτήρισε αστήρικτο μύθευμα που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο το ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξάμηνου του 2015 κόστισε 100 δισ. ευρώ ή και περισσότερα.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, αναρωτήθηκε ρητορικώς αν άξιζε τον κοπο όλη η προσπάθεια του 2015- 2019 και του κόστους που είχε και σε προσωπικό επίπεδο για να απαντήσει καταφατικώς, τονίζοντας πως ανεξαρτήτως των λαθών το κίνητρο ήταν πάντα η υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας: «Μας χτύπησε την πόρτα ένας άγνωστος επισκέπτης, η Ιστορία, και δεν μπορούσαμε να μην της ανοίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και πρώην υπουργοί, όπως οι Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξης Χαρίτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης, Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Φωτάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Νατάσα Γκαρά, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ