ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει την «αλαζονεία» της Ελλάδας

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει την «αλαζονεία» της Ελλάδας
Ο Ακάρ έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ισότιμα ​​και ανεξάρτητα κράτη» και πρόσθεσε πως το θέμα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους (AP Photo/Virginia Mayo)

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κάλεσε το Σάββατο (24/12) το ΝΑΤΟ να προτρέψει την Ελλάδα να «σταματήσει» την «αλαζονεία» της.

«Παρά τις καλοπροαίρετες προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τις εντάσεις και την παράνομη στάση της», δήλωσε ο Ακάρ στη συνάντηση απολογισμού της χρονιάς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, ο Ακάρ είπε: «Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να 'σταματήσει' αυτή τη συμπεριφορά».

«Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στο διπλωματικό και πεδίο μέχρι τώρα και θα δοθεί και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ισότιμα ​​και ανεξάρτητα κράτη» και πρόσθεσε πως το θέμα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η Κύπρος, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι το εθνικό μας ζήτημα. Αναφορικά με την Κύπρο, μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ισότιμα ​​και ανεξάρτητα κράτη. Το θέμα δεν είναι πλέον η ίδρυση αυτού του κράτους, αλλά η αναγνώριση του κράτους το οποίο έχει ιδρυθεί», σημείωσε.

Για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε επίσης την ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας ότι καθώς η Άγκυρα εργάζεται για να «βελτιώσει την προσέγγιση των ομολόγων μας των ΗΠΑ», αναμένει επίσης ένα «θετικό και συγκεκριμένο» συμπέρασμα για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών από την Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιελάμβανε την πώληση 40 τζετ, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που έχει ήδη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ