ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοχρονιά με… προκλήσεις από την Άγκυρα: Η εμμονή με το Καστελλόριζο και οι παραβιάσεις

Πρωτοχρονιά με… προκλήσεις από την Άγκυρα: Η εμμονή με το Καστελλόριζο και οι παραβιάσεις
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Πρωτοχρονιά με νέες προκλητικές ενέργειες έκανε η Άγκυρα, δείχνοντας τις διαθέσεις της για όξυνση της έντασης στα ελληνοτουρκικά από τις πρώτες κιόλας ώρες του 2023.

Σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου με πρωταγωνιστή τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία έβαλε ξανά στο «στόχαστρο» το Καστελλόριζο, ξεδιπλώνοντας τις παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμμέτοχος στις παρανομίες

Εκτός από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με τις προκλητικές του δηλώσεις, ο Χουλουσί Ακάρ έγινε συμμέτοχος των παραβατικών ενεργειών της τουρκικής Αεροπορίας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό εισόδου στο FIR Αθηνών χωρίς σχετική άδεια από την Αθήνα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετέβη στην αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Ε-7Τ, το οποίο συμμετείχε σε μία «άσκηση» που στήθηκε για τα «μάτια» του Τούρκου υπουργού.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετέβη στην αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων ΔυνάμεωνΤουρκικό υπουργείο Άμυνας

Η πτήση του Ακάρ είχε διάρκεια τριών ωρών και κατά το διάστημα αυτό πέταξε πάνω από περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παραμένοντας όμως εντός του τουρκικού FIR, προκειμένου να συνομιλήσει με τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων.

Όσο όμως το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ακάρ βρισκόταν στον αέρα και συντόνιζε, σε ρόλο εναέριου ελεγκτή, τις κινήσεις των υπολοίπων στοιχείων, ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72 μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε σε περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, με τον Ακάρ να παρακολουθεί την πορεία του και την παράβαση βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

Εμμονή με το Καστελλόριζο

Καθώς το τουρκικό ATR-72 πετούσε παράτυπα στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας που βρισκόταν στο πιλοτήριο του Ε-7Τ εξαπέλυε νέες ρητορικές απειλές, αμφισβητώντας για μία ακόμη φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Χουλουσί Ακάρ, αφού κατηγόρησε την Αθήνα για ψεύδη και συκοφαντίες αναφερόμενος στα μηνύματα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που έκαναν λόγο για «νεο-οθωμανισμό» και «αναθεωρητική πολιτική» της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι το Καστελλόριζο «των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν μπορεί να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

akar2.jpg
Καθώς το τουρκικό ATR-72 πετούσε παράτυπα στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας που βρισκόταν στο πιλοτήριο του Ε-7Τ εξαπέλυε νέες ρητορικές απειλές, αμφισβητώντας για μία ακόμη φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η εμμονή του Τούρκου υπουργού Άμυνας δεν είναι τυχαία αφού είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακόμη και τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα αν και δεν αιφνιδιάζεται από την κλιμάκωση, δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις διαρκείς επικλήσεις του Casus Belli από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους, στοιχείο που φανερώνει ότι η επιθετική ρητορική των γειτόνων έχει αναβαθμιστεί.

Η εμμονή του Τούρκου υπουργού Άμυνας δεν είναι τυχαία αφού είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακόμη και τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκικό υπουργείο Άμυνας

«Ποδαρικό» με παραβιάσεις

Η πρώτη ημέρα του νέου έτους ακολούθησε τη «νόρμα» του 2022, με την Άγκυρα να δείχνει αποφασισμένη να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Τουρκικά F-16 προχώρησαν σε εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κάνοντας «ποδαρικό» στις προκλήσεις, με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να απογειώνει αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών επιφυλακής για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τους «εισβολείς».

Την πρώτη μέρα της χρονιάς, η Άγκυρα προχώρησε και σε παραβιάσειςΤουρκικό υπουργείο Άμυνας

Άλλωστε, από το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου, η Άγκυρα έδειξε ότι δεν σέβεται πλέον το μορατόριουμ που προέβλεπε αποκλιμάκωση της έντασης στις θρησκευτικές εορτές και τις αργίες, με τα τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν ακόμη και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ