ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή από την πρώτη κάλπη – ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή από την πρώτη κάλπη – ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τα διλήμματα των εκλογών, της προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας έθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε ισχυρή εντολή από την πρώτη κάλπη ενώ υπογράμμισε πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου μετά από τις κάλπες.

Στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες τόνισε, επίσης, πως ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους ενώ στήριξε πλήρως τον Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά από την πολιτική κόντρα που ξέσπασε την Παρασκευή.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ημέρα που πήγε στη Λάρισα μετά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τη χειρότερη της θητείας του και «μια από τις χειρότερες της ζωής του» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Ερωτηθείς για την οικονομία, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, τότε θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023.

Αποκάλυψε δε, πως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ «δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα» ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για την τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, τα ελληνοτουρκικά, το ΕΣΥ αλλά και τα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας.

«Αν η εντολή της ΝΔ είναι ισχυρή στην πρώτη κάλπη, όλα θα πάρουν το δρόμο τους»

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, εκτιμώντας ότι αν η εντολή που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου είναι ισχυρή, τότε «όλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η απλή αναλογική στο παρελθόν δεν έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα ενώ παράλληλα υπογράμμισε σκωπτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επιστρέψει στο εκλογικό αυτό σύστημα, αφού είχε κερδίσει δύο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

Φωτογραφία από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ - Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ορισμένα από τα διλήμματα της κάλπης είναι εάν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν θα επιστρέψουμε στην εποχή των υψηλών φόρων, αν θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας και εάν η φωνή της Ελλάδας θα μετράει στην Ευρώπη ή θα μετατραπεί σε χώρα επαίτη.

«Οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία»

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και τη «στροφή» της τουρκικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν επιθυμεί η χώρα να είναι σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία.

«Πάντα επιδιώκαμε την εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία αλλά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Αυτή η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια σε αυτή τη στάση και να λύσουμε τα προβλήματά μας -δηλαδή αυτά των θαλάσσιων ζωνών».

Εκτίμησε δε, πως πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η Τουρκία απομονώθηκε διεθνώς και αυτό είναι αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στον φράχτη στον Έβρο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατασκευαστεί -είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους.

Αφήνοντας αιχμές κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους όσους πίνουν τον καφέ τους στις Βρυξέλλες να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή της.

«Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε, επίσης, πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, λέγοντας πως «είπε το αυτονόητο».

«Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν μια αλλεργία να αναγνωρίσουν την αλλεργία, να αναγνωρίσουν στην αστυνομία το ρόλο που έχει».

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλάκηδες. Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να στοχοποιείται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επί του ίδιου θέματος, τόνισε:

«Δεν θέλω οι όποιες αστοχίες να αμαυρώσουν ένα συνολικό έργο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα του κοινού εγκλήματος. Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη».

«ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας, το οποίο έχει φέρει έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ -την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια, ωστόσο η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρείες θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου.

«Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Είμαστε σε θέση να βγάζουμε συντάξεις σε δύο μήνες»

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο παρελθόν το 50% των παραπόνων είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ και την έκδοση των συντάξεων.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες» ανέφερε, και συνέχισε:

«Το κράτος όταν καθυστερεί και πρέπει να λογοδοτεί».

«Θα μάθουμε την αλήθεια για τα Τέμπη και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά πως η αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα μαθευτεί και πως «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την ημέρα που πήγε στη Λάρισα, τη δυσκολότερη της θητείας του και μια από τις δυσκολότερες στη ζωή του.

Για όσα είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για παραπλάνηση των ψηφοφόρων

«Το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας άντεξε, αλλά κουράστηκε»

Σχολιάζοντας τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το ΕΣΥ άντεξε αλλά κουράστηκε.

«Η δημόσια υγεία είναι μια από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός» ανέφερε, συνεχίζοντας:

«Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία».

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι σε όλα τα προβλήματα της χώρας η λύση είναι οι παραπάνω προσλήψεις, οι αυξήσεις των μισθών και οι περικοπές των φόρων όταν στο διάστημα που κυβέρνησε έκανε τα ακριβώς αντίθετα» είπε επίσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023»

Μιλώντας για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως από την περίοδο των μνημονίων δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα.

«Έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είμαι πεπεισμένος ότι θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023.


Θα μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν την πόρτα της τράπεζας και να πάρουν δάνειο μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα»

«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

«Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» είπε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε:

«Για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα» είπε.

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».

Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Τέλος, όπως είπε «δεν πρέπει όσοι έχουν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα. 'Αρα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα».

«Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία»

«Το "Καλάθι του Νοικοκυριού" σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους» δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει ακρίβεια αλλά έχει και τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε.

«Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, περισσότερες υπηρεσίες στον e-καταναλωτή, ενημέρωση για την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης» υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση» ενώ αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία σημείωσε:

«Είναι αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης το θέμα αυτό. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του "δεν πληρώνω". Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Επίσης, σχετικά με την τροπολογία για το Κόμμα Κασιδιάρη είπε πως «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή».

«Πυρά» κατά Τσαπανίδου

Σχετικά με τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου σε συνέντευξή της, περί κυβερνητικής προπαγάνδας και παραπλάνησης των ψηφοφόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως:

«Η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους, τους Έλληνες πολίτες».

Συμπλήρωσε δε, ότι: «Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά επιδιώκω τη σύγκριση. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ