ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργούλης: Οι ψίθυροι για τη συμπεριφορά του, οι βελγικές διαδικασίες και η πολιτική θύελλα

Γεωργούλης: Οι ψίθυροι για τη συμπεριφορά του, οι βελγικές διαδικασίες και η πολιτική θύελλα
Ο πρώην ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Γεωργούλης European Union

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη , καθώς πληθαίνουν οι φήμες για νέες καταγγελίες σε βάρος του για κακοποιητική συμπεριφορά, ενώ ήδη η καταγγελία για βιασμό και σωματική βλάβη έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και άλλες καταγγελίες κατά του ευρωβουλευτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά, που τέθηκαν στο αρχείο λόγω ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων.

«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία για τον Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη (20/4), σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, αναμένεται να λάβουν τη δικογραφία οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη, οι οποίοι από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι ο πελάτης τους δεν έχει κληθεί από τη βελγική δικαιοσύνη.

Ο Αλέξης Γεωργούλης αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες Βρυξέλλες, καθώς προτού αρθεί η ασυλία του, φέρεται να έχει ζητήσει ακρόαση από τις βελγικές αρχές.

Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει, εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει. Αυτό συνήθως, γίνεται με επιστολή.

Ο ίδιος θα δώσει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής θα αποφασίσει για προφυλάκισή του ή μη.

Έγκριτοι νομικοί των Βρυξελλώνσ σύμφωνα με την ΕΡΤ αναφέρουν ότι επειδή έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομησία της δίκης λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.

Εφόσον καταδικαστεί για βιασμό, η ποινή είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια. Αναμένεται, πλέον, να συζητηθεί η υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Πάντως, η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να φτάσει στα δικαστήρια, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς δεν έχει λάβει -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμη τη δικογραφία.

Αυτό σημαίνει πως το θέμα μπορεί να συζητηθεί σε πρώτο βαθμό στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 30 Μαΐου, ενώ υπάρχουν και κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως ο ορισμός ειδικού συμβούλου που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγησή του. Και τότε, όμως, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί είναι πολύ πιθανόν η Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας, όπως συνήθως γίνεται.

Ένα άλλο σενάριο είναι ο Αλέξης Γεωργούλης να δηλώσει κώλυμα, και έτσι να αναβληθεί η εξέταση της υπόθεσης, και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδριάζει μόνο μία φορά τον μήνα, κάθε αναβολή ισοδυναμεί με έναν μήνα καθυστέρηση.

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα

Η υπόθεση Γεωργούλη πυροδοτεί νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα από την Κέρκυρα κάνοντας όμως μια έμμεση αναφορά. «Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να κάνει διαχείριση απωλειών από την υπόθεση και να επαναφέρει τη συζήτηση σε θέματα στα οποία θεωρεί ότι «πονάει» η κυβέρνηση, όοπως η ακρίβεια. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χτίσει το προφίλ του αξιόπιστου ηγέτη με διεθνείς συνομιλητές και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το πολιτικό θερμόμετρο όμως ανέβηκε από μία ανάρτηση προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που κατήγγειλε την ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικού με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«Μετά τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων του θύματος,
μετά την επιχείρηση υποβάθμισης των εγκληματικών πράξεων,
μετά την ενορχηστρωμένη πολιτική εκμετάλλευση μιας σοβαρής νομικής υπόθεσης,
αποδεικνύεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το βαρέλι δεν έχει πάτο».

Τελικώς η υποψήφια βουλευτής κατέβασε την ανάρτηση, ζήτησε συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 για την υπόθεση του ευρωβουλευτή, είπε πως όταν το κόμμα ενημερώθηκε για τη φημολογία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη και εκείνος το διέψευσε.

«Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο Ε/Κ μόλις προχθές, γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας» τόνισε η κ. Τσαπανίδου, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι ο ευρωβουλευτής απομακρύνθηκε και από την Ευρωομάδα και από το κόμμα ενώ παράλληλα του ζητήθηκε να επιστρέψει την έδρα.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας την υπόθεση, δήλωσε πως δεν γνώριζε για την καταγγελία αλλά ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης της καταγγέλλουσας. «Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση βλέπω ισχυρά συστήματα του διαδικτύου οργανωμένα, να προσπαθούν να αποδομήσουν την καταγγέλλουσα με διάφορους τρόπους. Εγώ προσωπικά και η παράταξή μας θα σταθούμε εμπόδιο σε τέτοιες πρακτικές» είπε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί αφορά ένα μέλος του κόμματος, σημείωσε, αλλά γιατί αφορά κάθε Έλληνα πολίτη, στα δικαιώματα του οποίου πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Δεν πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα κάποιοι με οποιοδήποτε τρόπο να τους ρίχνουν σε ένα λάκκο ανθρωποφαγίας σε τέτοιες περιστάσεις.

Παπαδημούλης: Ο Γεωργούλης χαρακτήρισε συκοφαντικές τις φήμες και τις διέψευσε

Για φήμες σχετικά με τον Αλέξη Γεωργούλη τις οποίες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν το 2022 μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως είπε, το 2022 υπήρξαν κάποιες αόριστες φήμες για τον Αλέξη Γεωργούλη, καμία σχέση με την συγκεκριμένη καταγγελία, την οποία πληροφορηθήκαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, λίγο πριν ανακοινωθεί.

«Γι’ αυτό θέλω να πω ότι είναι χοντρό ψέμα και μεγάλη λάσπη και ντροπή για το πολιτικό σύστημα να δεχόμαστε ότι ο κ. Ανδρουλάκης -που ήταν και στενή του συνεργάτιδα η κ. Χρόνοπούλου- το έμαθε τη Δευτέρα του Πάσχα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το γνώριζε χρόνια πριν και το έκρυβε» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Παπαδημούλης.

Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, δηλώνουν ότι το έμαθαν τη Δευτέρα. Δεν το ήξεραν αυτοί και το ήξερε ο Τσίπρας και το έκρυβε;».

Ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε ότι μετά τη φημολογία το 2022 ο κ. Γεωργούλης ρωτήθηκε και διέψευσε τις φήμες κατηγορηματικά. «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, ρωτήσαμε τους πάντες για τις φήμες» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Για τις πληροφορίες ότι έρχονται κι άλλες καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούληείπε: «Τους ζητώ να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να κριθούν όλα».

Και συμπλήρωσε: «Αν μαθαίναμε από κάπου ότι υπάρχει αυτή η καταγγελία, θα ζητούσα από τον συνάδελφό μου τον Νίκο τον Ανδρουλάκη, παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε, να μου πει τι γίνεται και να με φέρει σε επαφή με την καταγγέλλουσα».

«Σας βεβαιώνω ότι με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσωπικές μου αρχές θα έκανα εισήγηση από τότε να αποπεμφθεί από το κόμμα, όπως κάναμε ακαριαία μόλις μάθαμε την καταγγελία».

Για την περίοδο του 2022 είπε ότι από τότε είχε ενημερώσει την ηγεσία κόμματος και σε συνεννόηση με το κόμμα και ευρω-ομάδα «κάναμε τα πάντα».

Ωστόσο, οι φήμες δεν επέμειναν, όπως είπε, όμως παρέμεινε μια δυσπιστία και γι’ αυτό το λόγο ήμασταν έτοιμοι αν οι φήμες γίνουν καταγγελία, όπως μετατράπηκαν δυστυχώς με καθυστέρηση, να δράσουμε ακαριαία.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αρχή της μηδενική ανοχή σε θέματα παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας, είμαστε με το θύμα όχι με τον καταγγελλόμενο ως θύτη.

Για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελένης Χρονοπούλου ο κ. Παπαδημούλης είπε:

«Θεωρώ απαράδεκτη την δημοσιοποίηση των στοιχείων ερήμην της και θεωρώ ότι είναι άδικη η κατηγορία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσκαλώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δώσει ονόματα γιατί αλλιώς είναι βαριά συκοφαντία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τη λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων: «Εγω λέω ότι ο στόχος είναι η νίκη και η πρωτιά και ότι το πρώτο κόμμα έχει και τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση κυβέρνησης. Να μην λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς συγκροτούνται τα ευρωψηφοδέλτια και να γίνει σοβαρός διάλογος για εκλογικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ