ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές, επιμένει ο αρχηγός της ΝΔ

Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές, επιμένει ο αρχηγός της ΝΔ
Στιγμιότυπο από τη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρα – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις», την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα επισημαίνοντας πως από τον Σεπτέμβριο αυτό το μήνυμα θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό στην κοινωνία καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται και τα υφεσιακά μέτρα.

«Η εκτίμησή μου είναι οτι η Κυβέρνση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλα και πιεστικά προβληματα. Ηδη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές τις υποχρεώσεις. Σε όλα τα μέτωπα δεν μπορει να ανταποκριθεί, όπως πχ στην παιδεία και υγειά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ θεωρεί πως αρκετά από τα ζητήματα των εργασιακών, όπως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος βρίσκουν σύμφωνη τη ΝΔ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως εκτίμησε θα δυσκολευτεί. Πάντως ξεκαθάρισε πως για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα περικοπής 13ο και 14ο μισθού ή ομαδικών απολύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του προς τους δανειστές προτάσσοντας το γεγονός ότι , όπως είπε, ο ίδιος είναι αξιόπιστος και τονίζοντας πως μπορει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσει τον αναπτυξιακό κύκλο.

«Θα προτείνουμε συμπληρωματικό πακέτο περικοπής δαπανών», τόνισε διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης συντάξεων το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι η απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω για να διασώσει ο ΣΥΡΙΖΑ οτι του έχει απομείνει από τους υποστηρικτές του», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο ένας αυταπατώμενος Πρωθυπουργός ή ένας Πρωθυπουργός που λέει συνειδητά ψέμματα. Από την κυβέρνηση ειπώθηκαν τερατώδη ψέμματα, συνειδητά», είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εξεταστική επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση στο Σύνταγμα τόνισε πως ήταν μια μεγαλη συγκέντρωση επεσήμανε όμως πως «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακομμάτιστη συγκέντρωση καθώς η ΝΔ, όπως είπε, δεν είχε καμία διάθεση να την «καπελώσει».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να καταφέρεσαι με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για πολίτες που ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται», επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη βία και τους προπυλακισμούς.

«Εμείς θέλουμε να εκτονώνεται η κοινωνική οργή, θέλουμε να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε. Θα καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που θα στρέφεται κατά κυβερνητικών στελεχών», τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως κρατούσε διαφορετική στάση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν παρέλαβε τη ΝΔ το κόμμα είχε χάσει τις εθνικές εκλογές με 7 μονάδες. «Σήμερα η ΝΔ είναι μπροστά 7 με 8 μονάδες. Ειναι μεγαλύτερη δημοσκοπική ανατροπή που έχουμε δεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά. Η φθορά της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την στάση της αντιπολίτευσης», τόνισε επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι μια οικονομια που θα είναι σε ύφεση και το 2016.

«Χάσαμε τρία χρόνια. Το πακέτο Τσίπρα θα έχει πολύ δυσάρεστο αποτύπωμα. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν ενεργοποιείται ο κόφτης», τόνισε.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τις αλλαγές ο κ. Τσίπρας τις προωθεί επειδή βλέπει πως χάνει.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο που τις κέρδισε. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ουδέτερο χρόνο και ο χρόνος γιατί έχω ζητήσει εκλογές. Το μόνο που συζητάμε για αλλαγή εκλογικού νόμου είναι κατάτμηση εκλογικών περιφερειών. Δεν νομίζω ότι τα μικρότερα κόμματα θα εξαγοραστούν με μικρότερο τυράκι».

«Πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν οι 200 για να αλλάξει και να εφαρμοστεί τώρα ο εκλογικός νόμος. Εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει με αυτό θα αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τον απασχολεί η προσχώρηση άλλων κομμάτων στη Νέα Δημοκρατία.

«Τα στελέχη ενδεχομένως να ακολουθήσουν. Δεν είμαι ενθουσιώδης με τις μεταγραφές πολιτικών. Με ενδιαφέρει η πολιτική διεύρυνση, να κυριαρχήσουν οι θέσεις και οι ιδέες μας. Δεν με ενδιαφέρουν οι μεταγραφές στελεχών αλλά θέλω να αναδείξω νέα πρόσωπα. Θα πρέπει και τα ΜΜΕ να ενδιαφερθούν για τα νέα στελέχη ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος».

«Η ανανέωση θα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης. Έχει γίνει ήδη πολλή μεγάλη ανανέωση στελεχών της τάξης του 65%», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι υπέρ ενώ για ένα ενδεχόμενο Βrexit είπε ότι θα είναι μεγάλο τραύμα για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ