ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Περισσότεροι από 16.000 Έλληνες του εξωτερικού προσήλθαν στις κάλπες

Εκλογές 2023: Περισσότεροι από 16.000 Έλληνες του εξωτερικού προσήλθαν στις κάλπες
Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες το Σάββατο (20/5), με τους ψηφοφόρους που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου να επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού που ψήφισαν έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκτός από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, 16.827 προσήλθαν στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι είναι 20.970

Ψήφισαν: 16.827

Απείχαν: 4.143

Ποσοστό συμμετοχής (πλην ΗΠΑ - Καναδά): 80,2%

Αξίζει να σημειωθεί ότι 22.825 ψηφοφόροι γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές.

Οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες και 99 εκλογικά τμήματα, ενώ οι εκλογείς του εξωτερικού μπορούσαν να επιλέξουν μόνο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς να σημειώσουν σταυρό.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών μεταφέρονται σήμερα, Κυριακή (21/5) αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Ομαλά διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ιταλία, παρά τις καιρικές συνθήκες

Στην Ιταλία εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 373 Έλληνες του Εξωτερικού, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, την Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρέσβης της χώρας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι συμπατριώτες μας ταξίδεψαν από όλη την Ιταλία σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτική της λαχτάρας των συμπολιτών μας να ψηφίσουν είναι το γεγονός ότι είχαμε προσέλευση ακόμη από τη Σικελία και την Απουλία» σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε, ότι «θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τις ιταλικές αρχές για τη συνδρομή τους, ώστε η ημέρα αυτή να είναι μια γιορτή δημοκρατίας για όλους όσοι συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία».

Μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης

Στις κάλπες μετέβη η μεγάλη πλειονότητα των περίπου χιλίων Ελλήνων που φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με εκτενείς ανταποκρίσεις, άρθρα και αφιερώματα.

Χαρακτηριστικά, ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με τίτλους «Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάκαμψης, οι ψηφοφόροι διστάζουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά», «στην Ελλάδα, η οικονομία, βασικό διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών» και «η ελληνική οικονομία ανέκαμψε».

Σχεδόν 5.000 οι εγγεγραμμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους είχαν εγγραφεί 4.938 εκλογείς ενώ σε όλη τη χώρα είχαν δημιουργηθεί 12 εκλογικά τμήματα. Από αυτά, οκτώ στο Λονδίνο (3.982 εγγεγραμμένοι) και από ένα σε Εδιμβούργο (282), Γλασκώβη (150) , Μπέρμιγχαμ (274) και Λιντς (250).

Το ποσοστό συμμετοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλα τα τμήματα ανήλθε στο 76,3%.

Στο Λονδίνο ψήφισαν 2.904 άτομα. Στις άλλες πόλεις Γλασκώβη , Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ ψήφισαν συνολικά 817 εκλογείς.

«Ημέρα γιορτής για τους Έλληνες του Βελγίου»

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο, όπου λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (ώρα Βελγίου) και έκλεισαν στις 19.00, ενώ συνολικά υπήρχαν τέσσερα τμήματα: τρία στις Βρυξέλλες-στην Πρεσβεία της Ελλάδας, ενώ ένα τμήμα με 68 εγγεγραμμένους λειτούργησε στην Αμβέρσα. Συνολικά ψήφισαν 1.387 εκλογείς από τους 1.630 εγγεγραμμένους.

Ειδικότερα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Βρυξελλών ψήφισαν 451, στο δεύτερο 437, στο τρίτο 436 και στο εκλογικό τμήμα της Αμβέρσας 63.

Ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος σημείωσε πως ήταν «ιστορική ημέρα αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό».

«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όλα κύλησαν ομαλά. Μας χαροποίησε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδίως η συμμετοχή νέων ανθρώπων. Ήταν ημέρα γιορτής για τους Έλληνες του Βελγίου και πολλοί ήταν οι Έλληνες που ήρθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οικογενειακώς με τα παιδιά τους» προσέθεσε ο κ. Θωμόπουλος.

Πάνω από το 80% η συμμετοχή στη Γερμανία

Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των αποδήμων εκλογέων που ζουν στη Γερμανία, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν το Σάββατο σε 15 γερμανικές πόλεις η συμμετοχή ήταν πάνω από 80%. Στο εκλογικό τμήμα του Βερολίνου για το οποίο είχαν εγγραφεί 679 πολίτες προσήλθαν 564, ποσοστό συμμετοχής 83%. Στο Μόναχο με 581 εγγεγραμμένους, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 81%.

Ωστόσο, στη Γερμανία όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, οι εγγεγραμμένοι ήταν μόνον 3.123.

Ειδικότερα, σε Βερολίνο 679, Μόναχο 581, Στουτγάρδη 371, Ντίσελντορφ 301, Φρανκφούρτη 293, Αμβούργο 176, Κολωνία 139, Νυρεμβέργη 118, Άαχεν 56, Αννόβερο 62, Ντόρτμουντ 114, Μπίλεφελντ 40, Βούπερταλ 73, Δρέσδη 67, Λουντβιγκσχάφεν 53.

Μαζική προσέλευση στις κάλπες και στην Κύπρο

Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% για τους Ελλαδίτες της Κύπρου ολοκληρώθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς από σύνολο 1462 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν 1.340, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 91.6%.

Ειδικότερα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, ψήφισαν 397 από σύνολο 438 εκλογέων. Στο δεύτερο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας την ψήφο τους έδωσαν οι 438 από τους 474.

Στην Λεμεσό, από σύνολο 255 εγγεγραμμένων ψήφισαν οι 227. Ενώ στην Λάρνακα, από σύνολο 212, ψήφισαν οι 198.

Στην Πάφο, 80 από τα 83 συνολικά άτομα ψήφισαν για τις εκλογές της Ελλάδας.

Ψήφισαν και οι Έλληνες των ΗΠΑ

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τις κάλπες να έχουν κλείσει στις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (21/5).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ