ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρωμα γυναίκας στη νέα κυβέρνηση - Ποιες αναλαμβάνουν υπουργεία

Άρωμα γυναίκας στη νέα κυβέρνηση - Ποιες αναλαμβάνουν υπουργεία

Γυναικείο αέρα έχει η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά με πέντε γυναίκες να αναλαμβάνουν υπουργεία κλειδιά.   

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Καλλιόπη Σπανού η οποία θα έχει το βάρος για την εύρυθμη εκλογική διαδικασία στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ως υπουργός Εσωτερικών. Εξίσου σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των υπόλοιπων υπουργών καθώς αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια όπως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, η υγεία, ο τουρισμός, οι εργασιακές σχέσεις.

Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Η Καλλιόπη Σπανού είναι Ελληνίδα πανεπιστημιακός, η οποία διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη τη περίοδο 2011 έως 2015. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 23 Απριλίου 2023 ορκίστηκε υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου 2023. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Εσωτερικών στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Διοικητική Επιστήμη (Doctorat d'État) στο Πανεπιστήμιο Πικαρντί Ζυλ Βερν (Picardie Jules Verne) στην Αμιάν της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της απέκτησε δύο υποτροφίες: Μία από το Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλου και η άλλη από το Πρόγραμμα Τεχνικής Συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση μέσω επιδόματος έκδοσης της.

Το 1989, η ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πικαρντί Ζυλ Βερν, το Πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς και το Πανεπιστήμιο Versailles-Saint Quentin en Yvelines. Δίδαξε για αρκετά χρόνια στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, ενώ επίσης ήταν σύμβουλος στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημόσια πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τις σχέσεις πολιτών-διοίκησης και τον «εξ-ευρωπαϊσμό» του δημόσιου τομέα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και βιβλία στα Ελληνικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά.

Η Καλλιόπη Σπανού υπηρέτησε αναπληρώτρια συνήγορος του πολίτη για τις σχέσεις πολιτών-κράτους από το 2003 έως το 2011. Ορίστηκε η κύρια Συνήγορος το Σεπτέμβριο του 2010 μετά τη παραίτηση του Γιώργου Καμίνη. Εξελέγη ως Συνήγορος του Πολίτη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου 2011 και ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 13 Ιουλίου 2011. Παραιτήθηκε από τη θέση της στις 2 Νοεμβρίου 2015, και την διαδέχθηκε προσωρινά ο αναπληρωτής (μέχρι τότε) Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης.

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ελένη Λουρή

Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΟΠΑ (πτυχίο από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στο London School of Economics (M.Sc. Econ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Econ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της Βιομηχανικής Οργάνωσης και Δυναμικής των Αγορών, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, Διεθνούς Οικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής. Από το 2001 είναι καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και από τον Νοέμβριο 2015 πρόεδρος του τμήματος.

Έχει εργαστεί σαν επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα και ήταν επισκέπτρια Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics όπου παραμένει ερευνητικός εταίρος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια καθώς και έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κεντρικές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο 2015 έδωσε μια σειρά από διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως τα Simon Fraser, Berkeley, Yale, Fordham, Sacramento, Georgetown, American, Brookings and Peterson Institute and the World Bank με υποτροφία του US Onassis Foundation.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο OECD, η World Bank, το CEPR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Oxford Economic Papers, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, International Journal of Finance and Economics, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, Weltwirtschaftliches Archiv, Review of Industrial Organization, Journal of Industry, Competition and Trade, International Journal of Production Economics, Urban Studies and Finance Research Letters, και έχει υπάρξει κριτής σε πολλά από αυτά.

Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το 2013 είναι μέλος στα Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και του ΕΛΙΑΜΕΠ και από το 2014 πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, τις Εκδόσεις και το Εκπαιδευτικό Μουσείο της τράπεζας. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών στις Βρυξέλλες.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 . Είναι παντρεμένη με τον Παντελή Μ. Πεχλιβανίδη και έχουν δύο παιδιά. Είναι πτυχιούχος των τμημάτων Νομικής και Πολιτικών Επιστημών-Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1984 έλαβε Mεταπτυχιακό τίτλο σπουδών D.E.A στο Δημόσιο Δίκαιο (Diplome d' Εtudes Approfondies de Droit Public) από το Πανεπιστήμιο Paris II και το 1990 Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne.

Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ' Αρείω Πάγω) και έχει δικηγορική εμπειρία κυρίως σε θέματα διοικητικού, κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου. Απασχολήθηκε ως νομικός σύμβουλος σε ανώνυμες εταιρείες και στον ασφαλιστικό οργανισμό Τ.Α.Τ.Τ.Α.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το 2002 συμμετείχε στην επιστημονική επεξεργασία του ν. 3029/02 ως μέλος της Επιτροπής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι ειδική επιστήμονας με βαθμολογική αντιστοιχία Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.

Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα

Είχε αναλάβει Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα υπήρξε ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Έκανε την ειδικότητά της στην Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα

Η Ιωάννα Δρέττα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, με Master στο Public Administration (MPA). Κατά τη διάρκεια της 15ετούς επαγγελματικής της πορείας, έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλαμβάνοντας το management σε ιδιαίτερα σύνθετα επαγγελματικά περιβάλλοντα, κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις προκλήσεις και να καταγράψει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τον κλάδο του τουρισμού, ενώ τον Ιούνιο 2017 ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Marketing Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ