ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στην φαρέτρα της εκλογικής αντιπαράθεσης

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στην φαρέτρα της εκλογικής αντιπαράθεσης
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Στη βαριά σκιά της τραγωδίας του ναυαγίου που έγινε ανοικτά της Πύλου, εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση, λίγες μέρες πριν τη νέα προσφυγή στις κάλπες

Το φραστικό επεισόδιο με την επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από στελέχη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, να παίρνει φωτιά.

Το γεγονός ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι «δεν ήταν άκομψη η επίθεση στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου», αλλά και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε εμμέσως ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα, οδήγησαν την αντιπαράθεση στο κόκκινο.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποστήριξε πως αυτό που κάνει είναι να θέτει ερωτήματα και όχι να επιρρίπτει ευθύνες, ωστόσο η τοποθέτησή του πυροδότησε κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμφανίζεται ως «εμπειρογνώμονας» και «ανακριτής ναυτικών δυστυχημάτων».

Στα ύψη η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθη πως «όταν εντοπίζουν οι αρχές ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια είναι τα πρωτόκολλα αυτά της frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούνε και οι ελληνικές αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του;»

«Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι; Δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άντρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος… θέλω όμως να θέσω καίρια ερωτήματα για το ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια πολιτική ακολουθείται, αν δεν τα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα καίρια, θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος, αλλά απλά θα προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία» σημειώσε χαρακτηριστικά.

Θλιβερές παρεμβάσεις

Στα όσα ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τη σκυτάλη πήρε ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν τα λεγόμενα του κ. Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε σχετικά:

«Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το λιμενικό σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν εμπειρογνώμονας-ανακριτής ναυτικών δυστυχημάτων και έτοιμος να δώσει απαντήσεις» για θέματα που δεν γνωρίζει».

«Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα, ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Απάντηση για τις προσπάθειες του Λ.Σ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δανιήλ Έσδρας, υποστήριξε το έργο του Λιμενικού Σώματος, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. «Το λιμενικό μας έχει βραβευθεί πολλές φορές, για την αυτοθυσία και την βοήθεια που έχει δώσει» σημείωσε και εξήγησε ότι «τους προτάθηκε κάποια βοήθεια, προφανώς με οδηγίες από τους διακινητές δεν τη δέχθηκαν και βεβαίως έγινε αυτό που έγινε. Αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε ολιγωρία από πλευράς μας, δεν υπάρχει λόγος».

Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης έριξε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο υποστήριξε πως «το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με πρόσφυγες και μετανάστες, πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους».

«Ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν για ακόμα μια φορά να συκοφαντήσουν διεθνώς τη χώρα μας» απάντησε ο γραμματέας της Ν.Δ κ. Παύλος Μαρινάκης:

«Διασύρει διεθνώς την χώρα μας επιρρίπτοντας στο Λιμενικό ευθύνες στη διάσωση. Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει πολιτικά το τραγικό ναυάγιο. Δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών αλλά στοχοποιεί τους διασώστες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ