ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβος και τρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ η αποχή - Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα

Φόβος και τρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ η αποχή - Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η αποχή είναι ο φόβος κι ο τρόμος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Και αυτό γιατί σειρά παραγόντων δε συνηγορούν στη συσπείρωση που απαιτείται ούτως ώστε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 20% των προηγούμενων εκλογών. «Παραδοσιακά» όταν μία εκλογική διαδικασία διαδέχεται σύντομα μια άλλη η συμμετοχή μειώνεται, υπάρχει η θερινή ραστώνη σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό, εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τα χρήματα και τους μηχανισμούς που έχουν στη διάθεσή τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ακριβώς, άλλωστε, γι’ αυτούς τους λόγους αποφεύγουν και τις εκτιμήσεις, αν και δεν λείπει η αισιοδοξία πως «κάτι θα τσιμπήσουν» σε σχέση με το Μάιο.

Συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, όπως είναι εξάλλου κι εύλογο, επικεντρώνονται στην επόμενη ημέρα με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, κατά πάσα πιθανότητα.

Και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά τις σκέψεις του επτασφράγιστο μυστικό- είναι, άλλωστε, διαφορετικό να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση από το 19% κι άλλο από το 21%, αν και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους με σχεδόν δεδομένο πως η διαφορά από τη ΝΔ θα είναι μεγαλύτερη του Μαΐου-, στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος παραδέχονται όλο και περισσότερο και τους ενδογενείς λόγους για τους οποίους την προηγούμενη τετραετία όχι μόνο δεν κέρδισαν, αλλά κι έχασαν ψηφοφόρους.

Στενός συνεργάτης, μάλιστα, του κ. Τσίπρα λέει στο CNN Greece πως «δεν δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε κάποιος που ψήφισε ΝΔ προ τετραετίας να ψηφίσει τώρα ΣΥΡΙΖΑ».

Παραλλήλως, χαμηλώνει τον πήχη για ανάκαμψη τύπου 2019 ανάμεσα στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας με νόημα πως «τότε ήμασταν κυβέρνηση, με τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει και για την κινητοποίηση ψηφοφόρων».

Όπως πληροφορούμαστε, πάντως, αρκετά μέλη της Εκλογικής Επιτροπής που δεν θα έχουν κάποια επίσημη ιδιότητα από τη Δευτέρα, έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί από τον κ. Τσίπρα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του συνεδρίου που θα αναδιατάξει και τα κομματικά όργανα.

Τα μηνύματα, πάντως, δεν είναι ευοίωνα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αφού ακόμα και υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ή κυνηγούσαν μέχρι πρότινος το χρίσμα του ύστερα από το 20% της 21ης Μαΐου το αποφεύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ