ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «κλειδιά» στους νέους υπουργούς: Τι έγινε στις τελετές παράδοσης - παραλαβής

Τα «κλειδιά» στους νέους υπουργούς: Τι έγινε στις τελετές παράδοσης - παραλαβής
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Καθήκοντα αναλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι νωρίτερα ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε εξέλιξη, είναι αυτή την ώρα οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία.   

Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Θεόδωρος Πελαγίδης παρέδωσε στον Κωστή Χατζηδάκη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο απερχόμενος Αλκιβιάδης Στεφανής στον Νίκο Δένδια.

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (όπως θα λέγεται πλέον το υπουργείο), αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Ο νέος υπουργός εξήρε την πολύ καλή δουλειά του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου σε όλα τα πεδία, ενώ προανήγγειλε ότι με προεδρικό διάταγμα θα καθορισθούν οι αρμοδιότητες του διευρυμένου πλέον ρόλου τους που θα είναι «περισσότερο στρατηγικό και που θα οδηγήσει σε πιο σφαιρική αντιμετώπιση της οικονομίας και των επενδύσεων», όπως ανέφερε.

Από την άλλη, ο κ. Δένδιας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας, δήλωσε ότι δεν συνιστά απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπισηv της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών η Καλλιόπη Σπανού παραδίδει στην Νίκη Κεραμέως, ενώ στο Υπουργείο Παιδείας τον Κυριάκο Πιερρακάκη υποδέχεται ο Χρήστος Κίττας. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα».

Στο Υπουργείο Τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη παρέλαβε από την Ιωάννα Δρέττα, ενώ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών παραλαμβάνει από τον Βασίλη Κασκαρέλη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Η . Κεφαλογιάννη τόνισε χαρακτηριστικά πως βασικός στόχος των πολιτικών που θα εφαρμοστούν είναι να καταστήσουν τον ελληνικό τουρισμό «ισχυρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο» προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στο Γιώργο Γεραπετρίτη παρέδωσε ο Βασίλης Κασκαρέλης. Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να ευχαριστήσει τον απερχόμενο υπουργό προσθέτοντας ότι θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του και στο μέλλον και «ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω και στις συμβουλές του και τις ιδέες του».

Αλλαγή σκυτάλης και στο υπουργείο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου στο τιμόνι θα βρεθεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Κατά την παραλαβή των καθηκόντων του από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο, έκανε την ευχή: «Να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν».

Τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Γιώργος Φλωρίδης από τον Φίλιππο Σπυρόπουλο. Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε: Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Στον Βασίλη Κικίλια παραδίδει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Ευάγγελος Τουρνάς. «Έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί αυτό το υπουργείο, στο οποίο είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι καθώς είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνει ο πρωθυπουργός, αφορά αυτό που λέει και το όνομά του την Πολιτική Προστασία και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών, αλλά κυρίως και πάνω από όλα της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Είναι μια νέα εντολή ευθύνης, μια εντολή τιμής για να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό σχέδιο για το οποίο δεσμευτήκαμε για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης παραλαβάνοντας τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφού παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του από τον υπηρεσιακό υπουργό Γεώργιο Τσακίρη. Στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρεθεί ως νέος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να παραλάβει από την Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

«Όλα τα αξιώματα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος. Περάσαν 4 χρόνια χωρίς να καταλάβω πόσο γρήγορα πέρασαν, για να φτάσουμε σήμερα να παραδίδουμε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία πολύ άξια υπηρεσιακή υπουργό. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αφήνουμε το υπουργείο σε πάρα πολύ καλά χέρια» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Γεωργιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με τον οποίο, όπως είπε, τον συνδέει μία εκτίμηση χρόνων: «Έχει υπάρξει υπερασπιστής των συμφερόντων του κράτους και του λαού σε πολύ δύσκολες στιγμές και τον ευχαριστώ που είναι μαζί μου. Θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία και τον κ. Βασίλειο Σπανάκη, φίλο και συμμαθητή μου χρόνια με τον οποίο πρόκειται να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας, η οποία και πρέπει να κερδηθεί γιατί εδώ είμαστε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον Ιωάννη Γκόλια και στο Ανάπτυξης η υπηρεσιακή Υπουργός, Ελένη Λουρή-Δενδρινού θα παραδώσει στον Κώστα Σκρέκα.

«Έχω την προσδοκία ότι από κοινού θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σοβαρή απόστολή μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε: «Ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μεγάλη τιμή, για την οποία τον ευχαριστώ θερμά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα και σκληρά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη».

Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο τελευταίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέφερε: «Άμεση προτεραιότητα θα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι από αυτά τα εργαλεία που βοήθησαν στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο κατά κύριο λόγο πληθωρισμό, αυτό το πράγμα θα το συνεχίσουμε», παραπέμποντας στις αυριανές σχετικές ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Στο Υγείας, στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη παραδίδει η Αναστασία Κοτανίδου και στο Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τον Θεόδωρο Κλιάρη. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, με συμπαραστάτης των αναγκών τους, μαζί με τους εργαζόμενους, συμπόρευση με τους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης με την παραλαβή των νέων καθηκόντων του είπε: «Ξεκινάμε με υψηλά το αίσθημα του καθήκοντος, τον σεβασμό στις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και έχοντας πάνω απ’ όλα την ευθύνη να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας».

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παραδίδει ο Δανιήλ Εσδράς στον Δημήτρη Καιρίδη και του Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης στον Νότη Μηταράκη. «Είμαι φιλελεύθερος, είμαστε ανθρωπιστές, όχι αφελείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική».

Ο κ. Μηταράκης από την πλευρά του σημείωσε: «Ιδιαίτερη χαρά και τιμή ότι θα υπηρετήσω με τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Κώστα Κατσαφάδο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και απαιτεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η ασφάλεια είναι παράγοντας που ενισχύει την ελευθερία και την ποιότητα της δημοκρατίας μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Τέλος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου θα πάρει τα κλειδιά από τον Σωκράτη Κάτσικα. «Νομίζω πως θα πρέπει πραγματικά να οριοθετήσουμε την Ελλάδα πριν το gov.gr και μετά το gov.gr» είπε ο κ. Παπαστεργίου και όπως επισήμανε «οι 1532 υπηρεσίες που υπάρχουν θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στις 5.000».

Πρεμιέρα για το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το οποίο αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.«Αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής και στο υπουργείο Πολιτισμού, εκεί όπου παραμένει η Λίνα Μενδώνη. «Aυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός αποφάσισε να θίξει στην ομιλία του νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό γιατί όπως είπε «απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός».

Ορκωμοσία

Όλοι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, πλην του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Σε σύντομες τοποθετήσεις κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, οι περισσότεροι, εμφανώς συγκινημένοι, δήλωσαν «έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό». «Σκληρή δουλειά, εγρήγορση, αποτελεσματικότητα» το τρίπτυχο στο οποίο εστίασαν. Οι περισσότεροι από τους υπουργούς προσήλθαν συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου, είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.

Οι υπουργοί, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αλλαγές αλλά και μετακινήσεις προσώπων σε όλα τα υπουργεία, ενώ το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 15 γυναίκες και 46 άνδρες, καθώς και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ως «κυβέρνηση σκληρής δουλειάς» προκειμένου να γίνουν πράξη όλες οι μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Μάλιστα από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως βασικός γνώμονας για το σχεδιασμό του νέου κυβερνητικού σχήματος ήταν η δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες προκλήσεις και όχι να τηρηθούν οι ισορροπίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ