ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής και αποφάσισε την ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναλαμβάνει την θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, και τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Διονύσης Καλαματιανός.

Παράλληλα, Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη αποτελούν τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Η κυρία Τζάκρη κέρδισε την Σία Αναγνωστοπούλου στην ψηφοφορία. Διευθυντής της Κ.Ο. αναδείχτηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Κ.Ο. θα συνεδριάσει αμέσως μετά την αυριανή (Δευτέρα, στις 11.00) ορκωμοσία και την εισήγηση για το νέο προεδρείο θα κάνει η απερχόμενη γραμματέας Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εκλογή νέου προεδρείου.

Την Τετάρτη θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν στο διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου.

Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και αν είναι πάνω από δύο οι υποψήφιοι, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Έκτακτο συνέδριο θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο, με νέους συνέδρους για την εκλογή νέων οργάνων.

Η «έκρηξη» Σπίρτζη και οι... σκέψεις Πολάκη

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε τη διαφωνία του για τις προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας: «Απαράδεκτο να πάμε σε εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου χωρίς να γνωρίζουμε προτάσεις τους για μια σειρά θεμάτων.

Επίσης απαράδεκτο να μην εκλέξει νέα όργανα του κόμματος η Κεντρική Επιτροπή. Θα παραιτηθώ στην Κεντρική Επιτροπή από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Ανεξάρτητα αν γίνει δεκτή η πρόταση που έκανα και την οποία ψήφισαν κι άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας». Την πρόταση Σπίρτζη υπερψήφισαν Κατερίνα Νοτοπούλου, Παύλος Πολάκης και η πασοκογενής Ζωή Καρκούλια.

Με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας διαφώνησε και ο Διονύσης Τεμπονέρας ζητώντας έκτακτο συνέδριο κι εκλογή και ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Το σκέφτομαι», η απάντηση ο Πολάκη για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης έθεσε θέμα ψηφοφορίας για παραίτηση γραμματέων και συγκρότηση νέας Κεντρικής Επιτροπής, αλλά αυτό απορρίφθηκε.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στο «τραπέζι» και το θερμό επεισόδιο που είχε το βράδυ των εκλογών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση, με τον πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα, ο οποίος και το έθεσε. Ωστόσο, δεν δόθηκε συνέχεια καθώς μέλη της Γραμματείας, κυρίως ο Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισαν ότι το σώμα έχει συγκληθεί με άλλο σκοπό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 με την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου να ανοίγει τις εργασίες με την εισήγησή της για τον οδικό χάρτη κι ολοκληρώθηκε κατά τις 20.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ