ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πες και κάτι αριστερό» το στίγμα της υποψηφιότητας Τσακαλώτου

ΣΥΡΙΖΑ: «Πες και κάτι αριστερό» το στίγμα της υποψηφιότητας Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝ ΤΙΜΕ

«Πες και κάτι αριστερό». Αυτό είχε παροτρύνει, σε σαρκαστικό τόνο, ο σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι τον πρώην ηγέτη της ιταλικής Κεντροαριστεράς, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα να πράξει στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Αυτό υπενθύμισε χθες Παρασκευή κι ο Ανδρέας Ξανθός κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δίνοντας και το στίγμα της.

Φυσικά οι δύο πρώην υπουργοί είναι καρδιακοί φίλοι.

Αλλού στόχευαν τα «καρφιά» Ξανθού: στον Αλέξη Τσίπρα και σε όσους διεκδικούν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το μυαλό τους στο Κέντρο κι όχι στην Αριστερά.

Αυτή είναι, άλλωστε, και η πεμπτουσία της ιδεολογικής πλατφόρμας του κ. Τσακαλώτου: ένα ισχυρό όσο και παραγωγικό κράτος που θα ωθεί στην ανάπτυξη, όπως και μια ηγεσία που δεν θα είναι αρχηγοκεντρική αλλά θα έχει συλλογικά χαρακτηριστικά.

Σχολιάστηκε, εξάλλου, ιδιαιτέρως πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μιλήσει για 30 λεπτά, όντας αρκετά αναλυτικός και μπροστά σε κοινό, σε αντίθεση με τη σύντομη τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου την Τετάρτη.

Και αν η παρουσία πολλών προβεβλημένων στελεχών της Ομπρέλας δεν προκάλεσε εντύπωση- Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, ανάμεσα σε άλλους- δεν ίσχυσε το ίδιο με τους Χάρη Μαμουλάκη και Γιώργο Σταθάκη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου δεν ανήκει σε κάποια τάση, αλλά θεωρείτο πως ήταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα.

Όπως, όμως, εξήγησε και στο CNN Greece, η στήριξή του στον κ. Τσακαλώτο, πέρα από το ότι αναγνωρίζει προεδρικά χαρακτηριστικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, οφείλεται και στο ότι τον είχε στηρίξει στα πρώτα του κοινοβουλευτικά βήματα προ τετραετίας, μολονότι προερχόταν από την Κεντροαριστερά.

Από την άλλη, η στήριξη Σταθάκη στον κ. Τσακαλώτο αποδίδεται από πολλούς στον πόλεμο που δέχθηκε η υποψηφιότητά του στα Χανιά από τον Παύλο Πολάκη, για τον οποίο δεν τρέφει αισθήματα συμπάθειας ούτε ο κ. Τσακαλώτος.

Από εκεί και πέρα, σήμερα κι αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (ώρα έναρξης στις 10.30, σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη) η οποία αναμένεται να επικυρώσει, εκτός απροόπτου, το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Νίκου Παππά κι ενδεχομένως του Παύλου Πολάκη.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου συμφωνούν πως μεγαλύτερη καθυστέρηση θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη αποσυσπείρωση.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετατίθεται ο προσδιορισμός τους για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη παρότι και σε αυτό το θέμα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Το ότι, μάλιστα, η ΝΔ στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη δυσκολεύει το ΣΥΡΙΖΑ στο να τον στηρίξει εκ νέου.

Οι δυσκολίες, μάλιστα, πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που πρωτοκλασάτα στελέχη από τη Μεγαλόνησο όπως ο κ. Ξανθός κι ο Σταθάκης δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ