ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό

Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό
Στιγμιότυπο από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο (AP Photo/Petros Karadjias)

Σε κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό, προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για βοήθεια όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τέλος, για την Τουρκία σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη χώρα μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο νησί το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και κοινό της μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. «Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή.

«Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη μετά την επανεκλογή του.

Στο διάλογο που είχαν προηγουμένως μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων είναι άριστη και θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ακόμα ένα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο σε ένα εύρος θεμάτων» και ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη θερμή υποδοχή. Παράλληλα, τόνισε πως είναι υποχρέωσή του και μια έμπρακτη αναγνώριση, το πρώτο διμερές ταξίδι να γίνεται στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό λόγω των πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Να δούμε πως μέσα από τις κοινές μας δράσεις θα γίνει πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Η συνεργασία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα μετά τις διαβουλεύσεις θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα το αποδεικνύουν. Βρισκόμαστε σε μια στρατηγική περιοχή, θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας, χωρίς καμία εξαίρεση, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ακόμα.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, για κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες υπό μορφή γεύματος εργασίας.

Οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και το Μεταναστευτικό.

Πριν από τις διευρυμένες συνομιλίες, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Προέδρου Μακαρίου.

Προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Φτάνοντας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Ακολούθως, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, γράφοντας: «Στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον διαρκή αγώνα για την ελευθερία». Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας που βρίσκεται στο σημείο.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ξεναγήθηκε στην έκθεση βιβλίου του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Οι κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη αναμένονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ