ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε εγκαίρως τη διπλή κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε εγκαίρως τη διπλή κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η απομάκρυνση Μηταράκη από την κυβέρνηση και η αλλαγή υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Αττικής ήταν δύο στιγμές που έφεραν σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να σβήσει τη φωτιά πριν επεκταθεί με μεγαλύτερες συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός πλέον είναι αποφασισμένος να λειτουργεί προληπτικά και πριν ακόμη εκδηλωθεί κάποια κρίση να την επιλύει. Οι αστοχίες που σημειώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις δεν πήραν μεγάλη έκταση και δεν δημιούργησαν πολιτικές παρενέργειες γιατί ο κ. Μητσοτάκης με γρήγορους ρυθμούς προσέτρεξε, λύνοντας το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού να αποσύρει την γαλάζια στήριξη από το πρόσωπο του κ. Πατούλη, θεωρείτο σχεδόν βέβαιο από την αρχή πως ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση με πιθανή δική του «αντάρτικη» υποψηφιότητα. Και οι δύο (Μητσοτάκης –Πατούλης) γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και ποιες είναι οι πολιτικές και όχι μόνο διαφωνίες ανάμεσά τους και για αυτό η αλλαγή πλεύσης της ΝΔ ως προς την υποψηφιότητα του κ. Πατούλη δεν προκάλεσε παρενέργειες.

Ο ίδιος ο νυν περιφερειάρχης στη γραπτή του δήλωση ανέφερε πως:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα σημαία ευκαιρίας για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική».

Μήνυμα στον Πατούλη

Φυσικά είχε προηγηθεί το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τον κ. Πατούλη που τον κάλεσε να σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού και να μην είναι υποψήφιος, φροντίζοντας παράλληλα και να «καλύψει» τους μέχρι τώρα υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους καθώς θα είναι υποψήφιοι στον συνδυασμό του κ. Χαρδαλιά.

Ο κ. Μαρινάκης είπε συγκεκριμένα αναφερόμενος στον νυν περιφερειάρχη: Η προσφορά του Γιώργου Πατούλη, τόσο στο κόμμα, όσο και στην Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική, οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά -τον οποίο ο πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προετοιμασίες Χαρδαλιά και η περίπτωση Μηταράκη

Ο κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του, προετοιμάζεται να δώσει μια νέα μάχη σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά, το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου πρέπει να είναι έτοιμος έτσι ώστε στην προκήρυξη των εκλογών να καταθέσει το έμβλημα του συνδυασμού και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Και στην περίπτωση Μηταράκη, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να προλάβει τα χειρότερα καθώς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο ότι την ώρα της μάχης με τις φωτιές ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του.

Ο πρώην υπουργός προστασίας του Πολίτη, με λίγες μέρες καθυστέρησης, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και παραδέχθηκε - όπως έκανε και ο κ. Πατούλης - το λάθος του. Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ζήτησε συγγνώμη αναγνωρίζοντας ότι η κρίση του να φύγει σε διακοπές ήταν λανθασμένη.

«Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου να βρεθώ για δύο μέρες εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος την οικογένεια μου, καθώς με τη στάση αυτή δόθηκε λάθος μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη και παραιτήθηκα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ