ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα για το «κίνημα της πετσέτας»: Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η ΝΔ

Πολιτική κόντρα για το «κίνημα της πετσέτας»: Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η ΝΔ
EUROKINISSI

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας» με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης ανέφερε ότι νόμος που ψηφίστηκε το 2020 περιόρισε τον ελεύθερο χώρο στις παραλίες στο 50% και μείωσε τον αποκλεισμό των παρανομούντων από τα πέντε στο ένα έτος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος ζήτησε νομοθετικό πλαίσιο για τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, τόνισε: «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτή η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα δεν κάνει καμία έκπτωση. Όπου μπορεί ενισχύεται και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου οι έλεγχοι να είναι περισσότεροι», ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να μπει τέλος στην αυθαιρεσία στις παραλίες»

Ο κ. Στέργιος Καλπάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αλλά και φέρνοντας το θέμα στη Βουλή με ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, σημείωσε ότι το «κίνημα της ξαπλώστρας» «αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων των πολιτών για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου».

Όπως επεσήμανε, το 2019, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει ώστε το 60% των παραλιών να είναι ελεύθερο και στο υπόλοιπο 40% να υπάρχουν ελεύθερες δίοδοι».

Ο ίδιος, καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «έστειλε το σήμα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου», ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών που ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούσε «να μπει τέλος στην αυθαιρεσία στις παραλίες», επισημαίνοντας ότι «ενώ το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες εξαπλώνεται και πετυχαίνει καθημερινές νίκες, συνεχίζονται οι καταγγελίες για βίαιο αποκλεισμό πολιτών», με αφορμή την αποκάλυψη από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι «ζευγάρι ηλικίας 74 και 70 ετών, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από υπεύθυνους beach bar στη Χαλκιδική επειδή “διανοήθηκαν” οι άνθρωποι να απλώσουν τις πετσέτες τους δίπλα στις ξαπλώστρες».

Επισήμανε ότι «η άμεση παρέμβαση όλων των αρμοδίων αρχών είναι επιβεβλημένη» και κάλεσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «που επί τέσσερα χρόνια κλείνει το μάτι σε κάθε είδους αυθαιρεσία και ανομία», να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να λειτουργήσει επιτέλους το κράτος και να προστατέψει τους πολίτες από τους νταήδες. Δεν αξίζει στη χώρα μας αυτή η κατάσταση», σημείωσε.


Να ενταθούν οι έλεγχοι και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα και ενδεχομένως ένα νέο πλαίσιο ωστε να αποφευχθεί η βαβέλ των αρμοδιοτήτων, ζήτησε σε συνέντυξή του ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Να έχουμε ρύθμιση με ένα σωστό πλαίσιο για τις σωστές αρμοδότητες και έγκαιρη απόδοση αδειών εκεί που πρέπει και δεύτερον ελέγχους επί του πεδίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ