ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές - Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές - Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες
ΥΠΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις πυρκαγιές, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά το briefing των πολιτικών συντακτών, ενημέρωσε πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους - πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου.

Γνωστοποίησε, δε, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία

«Συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Όσες εστίες έχουν παραμείνει ενεργές, δείχνουν με τα ως τώρα δεδομένα ελεγχόμενες. Στο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση. Χθες μόνο ξέσπασαν 49 νέες εστίες και η Πυροσβεστική είχε συνολικά να αντιμετωπίσει 105 πυρκαγιές Πανελλαδικά», είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Η Πυροσβεστική υπηρεσία μαζί με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν. Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία».

«Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός γι' αυτό το λόγο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής. Πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των αρχών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν είτε λόγω των συνθηκών είτε κάποιες εξ' αιτίας εγκληματικών ενεργειών εμπρησμού».

«Η πολιτεία βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών πυρκαγιάς, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών».

Αυτοψία στο μέτωπο των πυρκαγιών

Όπως συνέχισε ο κ. Μαρινάκης, αυτοψία στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χθες, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για τα ενεργά μέτωπα και την αντιμετώπισή τους.

«Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη σήμερα στην περιοχή αποτελούμενο από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Στον Έβρο μαζί με τα στελέχη της Κυβέρνησης βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης λέγοντας ότι «θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα μέλη της Κυβέρνησης θα ενημερωθούν για την εικόνα της πυρκαγιάς και την πρόβλεψη για την πορεία της.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ' όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος» είπε και πρόσθεσε:

«Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους».

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαρινάκης, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πρώτες αποζημιώσεις

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι την Παρασκευή 25 Αυγούστου καταβλήθηκε, η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η έως και την 31η Ιουλίου. Συνολικά καταβλήθηκαν 876.378,43 ευρώ σε 167 δικαιούχους.

«Δεσμευθήκαμε πως η διαδικασία των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων θα κινηθεί με ταχύτητα και το κάναμε πράξη. Η διαδικασία της καταγραφής, αυτοψίας και αποζημίωσης από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα ολοκληρωθεί με την ίδια ταχύτητα και αυτή τη φορά, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Ήδη, όπως έχω αναφέρει ξανά, οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών που αφορούν αυτό το δεύτερο ιδιαίτερα δύσκολο κύμα πυρκαγιών έχουν ήδη ξεκινήσει», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ