ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος στη Βουλή: Πολιτική και προσωπική ευθύνη Μητσοτάκη οι πυρκαγιές

Φάμελλος στη Βουλή: Πολιτική και προσωπική ευθύνη Μητσοτάκη οι πυρκαγιές
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, συνεχάρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία όσους κι όσες ανέλαβαν δράση, ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για τα θύματα, τους δύο πιλότους του Καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη.

Παράλληλα, ευχήθηκε περαστικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ χαρακτήρισε, πάντως, ανήκουστο ότι φτάσαμε να καταστρέφεται και πάλι το ελληνικό περιβάλλον, κρίσιμα κι εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά και να κινδυνεύουν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο.

Υπενθύμισε, εξάλλου, πως η σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Βουλής σημαδεύεται από την 13η ημέρα της φωτιάς στη Δαδιά, στον ακριτικό Έβρο, που εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία, που χθες βράδυ απείλησε το Σουφλί, που κατέστρεψε ένα μοναδικό προστατευόμενο οικοσύστημα, ένα δάσος που δεν θα ξαναδούμε ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, υπενθύμισε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος στον Έβρο στις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν έχει επισκεφθεί ακόμα την περιοχή.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως άφησε τη χώρα ανέτοιμη κι ανεπαρκή, καταλογίζοντάς του πολιτική ευθύνη, αλλά και προσωπική, αλλά και πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως μια βολική δικαιολογία και κυβερνητικό άλλοθι.

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021 δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγγνώμη και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες κατόπιν εορτής. Δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου».

Στη συνέχεια, ο κ. Φαμελλος στηλίτευσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ότι επέλεξε να αποδομήσει ό,τι της παρέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2019, κατηγορώντας την πως με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.

«Σας ενοχλεί η αλήθεια γιατί σας εκθέτει. Η χώρα είναι αθωράκιστη. Για να τρέχετε τώρα να διορθώσετε τις ελλείψεις σημαίνει ότι δεν ήσασταν έτοιμοι τον Ιούλιο. Άρα ή δεν ξέρατε τι λέγατε τότε ή παραπλανήσατε συνειδητά τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν είναι προτεραιότητά της η ενίσχυση και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, άφησε χωρίς οργανόγραμμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κράτησε ανενεργό το νόμο για την πολιτική προστασία του 2020 που η ίδια ψήφισε, δεν προχώρησε τα έργα για την πολιτική προστασία του Ταμείο Ανάκαμψης, η πρόληψη των πυρκαγιών, δεν ενίσχυσε τις Δασικές Υπηρεσίες, «πάγωσε για δύο χρόνια τους δασικούς χάρτες, ενώ δεν υπάρχει και συνολικός σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε και στην κατάθεση προτάσεων: «Υποχρέωση του κράτους είναι να υλοποιήσει, με ταχύτητα, όλες τις σχετικές δράσεις (π.χ. αποζημιώσεις, οριοθέτηση πυρόπληκτων περιοχών, αποκατάσταση υποδομών), να κάνει αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα βάσει της εγκυκλίου του 2017, να κηρύξει τις αναδασωτέες εκτάσεις και να απαγορεύσει τις επιβαρυντικές χρήσεις. Χρειάζεται, όμως, και σχέδιο ανόρθωσης της οικονομικής λειτουργίας στις περιοχές που είχαμε εκτεταμένες καταστροφές. Επανασυστήστε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Αναστείλετε την περιβαλλοντική αδειοδότηση όλων των έργων κατηγορίας Α1, δηλαδή βαρύνουσας περιβαλλοντικής επίπτωσης, στις περιοχές Natura 2000 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Και, επιτέλους, τελειώστε τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Σχέδια Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μετά το μπάχαλο που δημιούργησε ο νόμος Χατζηδάκη του 2020. Βάλτε σε προτεραιότητα τα πολεοδομικά και χωρικά σχέδια σε όλη την έκταση των ΟΤΑ που επλήγησαν».

Σε θεσμικό επίπεδο, ο κ. Φάμελλος ζήτησε να γίνει σοβαρή παρέμβαση στην Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ μίλησε για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών: «Μην διανοηθείτε να δώσετε σε ανάδοχο την ευθύνη των δασικών περιοχών και των προτεραιοτήτων της αποκατάστασης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αποκατασταθούν με την ίδια ποιότητα έργων. Όχι μόνο όσες προσελκύουν χορηγούς. Στην αποκατάσταση και στη διαχείριση δασικών εκτάσεων το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το κέρδος, αλλά το κοινωνικό συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Φάμελλος, μάλιστα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επί διακυβέρνησής του και παρά τη δημοσιονομική ευελιξία και τους πόρους που διαθέτει η χώρα, η πολιτεία αδυνατίζει και γίνεται «γραφείο Μαξίμου», γραφείο αναθέσεων λειτουργιών του κράτους σε ιδιώτες και γραφείο επικοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ