ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα - προειδοποίηση Γεραπετρίτη στην Αλβανία για τον Μπελέρη

Μήνυμα - προειδοποίηση Γεραπετρίτη στην Αλβανία για τον Μπελέρη
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργείο Εξωτερικών

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία πως η ευρωπαϊκή της προοπτική σχετίζεται με το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας για τη διεύρυνση της ΕΕ σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί υποψήφιες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης «και κυρίως τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως, ειδικά, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του νομίμως εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, κάνοντας λόγο για συμπεριφορές και πρακτικές που φανερώνουν ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από όλες τις υποψήφιες χώρες.

«Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και το κράτος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Να αναζωογονηθεί η διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο κ. Γεραπετρίτης, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας προσθέτοντας ότι η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να αναζωογονηθεί.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια ισχυρή, ανθεκτική και συμπεριληπτική ΕΕ, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας για τους πολίτες της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχει χρέος να καθοδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρόσθεσε πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος και πιο σίγουρος δρόμος προς την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία, «όπως επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόνων της, το συμφέρον της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ