ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: Να μην τα βάζουμε όλα σε ένα μίξερ χάριν της επικοινωνίας

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: Να μην τα βάζουμε όλα σε ένα μίξερ χάριν της επικοινωνίας
Ο Πάνος Σκουρλέτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Για καταστατικό που «μπάζει» καθώς επιτρέπει σε κάποιον που είναι λιγότερο από ένα μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

«Η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη είναι καθ’ όλα σύννομη με το καταστατικό και τα προβλεπόμενα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το καταστατικό «μπάζει», όχι για τον κ. Κασσελάκη, αλλά με βάση το γεγονός ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν προβλέπεται κάποιος, ο οποίος είναι λιγότερο από ένα μήνα σε ένα κόμμα, να μπορεί να διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σκουρλέτης, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ακόμη πως στα περισσότερα κόμματα στην Ευρώπη που εκλέγουν τον αρχηγό τους με απευθείας εκλογή από τα μέλη, προσδιορίζουν το εκλογικό σώμα τρεις με έξι μήνες νωρίτερα και οι υποψήφιοι κατεβαίνουν με τις πλατφόρμες τους.

«Η σχέση του μέλους (του κόμματος) δεν είναι ίδια με του ψηφοφόρου ή του φίλου. Ο ψηφοφόρος σε κρίνει στην κάλπη στις εθνικές εκλογές. Αυτός που αποφασίζει να μπει σε κόμμα σημαίνει ότι αποδέχεται ένα πλαίσιο ιδεών, προγραμματικό, αξιών, συμμετέχει, πιστεύει σ’ αυτό τον χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να μην τα βάζουμε όλα σε ένα μίξερ χάριν της επικοινωνίας

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Σκουρλέτης αναφορικά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις των διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως κάθε τους κίνηση κρίνεται. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι οπαδός της λογικής να μπαίνουν όλα σε ένα μίξερ χάριν μιας επικοινωνιακής αναγκαιότητας.

«Εγώ, δημόσια και ευθέως θα σας πω ότι δεν είμαι οπαδός της λογικής ότι χάριν μιας επικοινωνιακής αναγκαιότητας τα βάζουμε όλα μέσα σε ένα μίξερ και βγάζουμε έναν επικοινωνιακό ‘’πελτέ’’. Με ενδιαφέρει η ουσία, όχι το περίβλημα. Θεωρώ ότι υφέρπει αυτός ο κίνδυνος. Πολύ επικοινωνία και λιγότερο ουσία. Βάλε και λίγο «σύγχρονο αριστερό κόμμα», βάλε και το άλλο κλπ», σημείωσε.

Η Μακρόνησος είχε θύματα και θύτες – Να μην τους εξισώνουμε

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η ουσία της υπόθεσης δεν είναι η ίδια η επίσκεψη, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα για τον καθένα, αλλά αφορά τα θύματα και τους θύτες που είχε το νησί που δεν μπορούν να εξισώνονται.

«Η Μακρόνησος είχε θύματα και θύτες. Δεν μπορούμε να τους εξισώνουμε. Δεν είναι απλώς ο διχασμός, είχε θύματα και θύτες. Είναι η ακραία έκφραση του μετεμφυλιακού κράτους. Θα σας πω ποιο είναι το ατόπημα εδώ. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε ιερά τέρατα της Ιστορίας μας, ανθρώπους που ήταν εκεί έγκλειστοι και να τους παρομοιάζεις με τους υποψήφιους τους ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει μια αμετροέπεια αυτό και μη γνώση της κατάστασης».

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταλάβει γιατί έχασε, όχι να βρει τον «νέο Μεσσία»

«Όταν ακούω πολλά «εγώ», κρατάω «μικρό καλάθι». Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι να ψάξει να βρει τον νέο Μεσσία του, αλλά να καταλάβει πρώτα απ’ όλα γιατί έχασε. […] Όποιος δεν θέλει να καταλάβει τι έχει συμβεί και να κατανοήσει την πραγματικότητα, τότε υιοθετεί ένα κυνήγι εσωτερικών εχθρών. Ακούω και διάφορους άλλους που λένε για «ιδιοκτήτες». Δεν είμαστε ιδιοκτήτες στην Αριστερά, υπηρέτες είμαστε, των αξιών, των ιδεών της. Με ανιδιοτέλεια και μερικοί από εμάς για πάρα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό σας λέω, μέτρο, ορθός πολιτικός λόγος, χαμηλοί τόνοι, επί της ουσίας συζήτηση», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη ενότητα του κόμματος και πρόσθεσε πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα νικηφόρο σχέδιο για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

«Άρα, όταν αρχίζουμε να αφαιρούμε δυνάμεις από αυτή την προσπάθεια, προφανώς το σχέδιό μας αδυνατίζει», σημείωσε.

Κάλεσε όσους διεκδικούν τη θέση να καταθέσουν πρωτογενώς τις θέσεις τους και κανείς «να μη προσπαθεί να αντλήσει κύρος από τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα με φράσεις ‘’με φύτεψε’’ ή ‘’είμαι συνέχεια...’’. Δεν το θέλει και ο ίδιος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ