ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πατάει το... κουμπί της «επανεκκίνησης» με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πατάει το... κουμπί της «επανεκκίνησης» με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία
INTIME / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποφασισμένος να αλλάξει την εικόνα του «επιτελικού κράτους» που εκτέθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις κρίσιμες μάχες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ναι μεν συνδέονται άμεσα με την Κλιματική Αλλαγή, αλλά που δεν μπορούν να... αποδοθούν μόνο εκεί, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας αύριο Σάββατο (16/9) από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες για τη νέα πορεία που χαράσσει ο ίδιος.

Σκοπεύει να «βγει μπροστά» και να πάρει επάνω του την «ολική επαναφορά» του κράτους που μέσα σε λίγους μήνες χτυπήθηκε από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel με τη Θεσσαλία ακόμη να μετράει τις πληγές της.

Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει το βάρος των εξαγγελιών του στην «Πολιτική Προστασία» και την ανασυγκρότηση των κρατικών δομών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί όλο το πλέγμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη.

Το «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άλλο από την εκ νέου εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία κλονίστηκε (σ.σ. όπως αναφέρουν άλλωστε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις), μετρώντας νεκρούς και καταστροφικές συνέπειες του περιβάλλοντος και της ίδιας της περιουσίας τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κυρίως οι συνέπειες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι πολυήμερες πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια, ήταν αυτές που χάλασαν την εικόνα της κυβέρνησης και που αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ως εκ τούτου, η «Πολιτική Προστασία» βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός μιλώντας από το Βελλίδειο θα σταθεί στους παρακάτω άξονες:

Νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία

  • Ένα νέο πλαίσιο με δομικές αλλαγές (για τις νέες προκλήσεις και τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης): Νέο εθνικό σχέδιο κινδύνων & καταστροφών, εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, ενίσχυση σε μέσα, αναβάθμιση 112, εκσυγχρονισμός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών κ.ο.κ.
  • Επί τάπητος είναι και το σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, όταν αυτό απαιτείται (με τις πληροφορίες να μιλούν για «πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιχειρησιακά» όσον αφορά σε θέματα διάσωσης & κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας). Διευκρινίζεται εδώ ότι, φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναλάβει ο στρατός. Μένει να δούμε εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και πώς αποκωδικοποιείται. Γιατί προφανώς -σε μία τέτοια περίπτωση- θα απαιτηθούν κινήσεις σε μέσα και προσωπικό.
  • Η ενίσχυση με πρόσθετους πόρους είναι δεδομένη και έχει ήδη ανακοινωθεί (τόσο για το πρόγραμμα «Αιγίς», όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια).
  • Σχεδιάζεται ωστόσο η επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς» (απορροφητικότητα).
  • Ενώ σχετικά με το λεγόμενο «πράσινο τέλος», που θα κατευθύνεται στο αποθεματικό του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παραμένει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα «ειδικό τέλος» που όμως δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει να δούμε πώς θα εξειδικευτεί από τον πρωθυπουργό (εάν θα έχει υποχρεωτικότητα και εάν θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα ή π.χ. σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους τζίρους).
  • Ενδιαφέρον έχει και η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης (θα απαιτηθεί ωστόσο συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση). Είναι πάντως δεδομένο ότι πλέον θα μιλάμε για συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιβράβευση ή «πέναλτι»).

Οι παρεμβάσεις σε Υγεία - Παιδεία - Δικαιοσύνη

Τα παραπάνω, φαίνεται πως «γράφονται και ξαναγράφονται» από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι και την τελευταία στιγμή και αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση και σε αυτό που αποκαλούν στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστικό καλάθι». Στον εκσυγχρονισμό δηλαδή κρίσιμων -για τη λειτουργία του κράτους- δομών. Και στην προμετωπίδα αυτών των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βρεθούν οι παρεμβάσεις σε: Υγεία - Παιδεία - Δικαιοσύνη.

Η οικονομία αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ενώ οι καταστροφές στην Θεσσαλία θα αφήσουν έντονο αποτύπωμα. Μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα και μεταρρυθμίσεις αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στην ομιλία.

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

  • Διασύνδεση POS / ταμειακών μηχανών
  • Ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού
  • Κίνητρα για πληρωμές με κάρτα

Αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

  • Τέλος υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού
  • Ασφάλιση ακινήτων / επιχειρήσεων

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

  • Μέτρα κατά της αισχροκέρδειας
  • Μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων

Στήριξη ευάλωτων

  • Αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση
  • Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιονομική σταθερότητα

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023, 2% το 2024
  • Μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ