ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Ψηφιοποίηση, ενίσχυση νέων δικηγόρων, κατάρτιση - Ποιες οι προτεραιότητες στη Δικαιοσύνη

Φλωρίδης: Ψηφιοποίηση, ενίσχυση νέων δικηγόρων, κατάρτιση - Ποιες οι προτεραιότητες στη Δικαιοσύνη
UNSPLASH

Μία σειρά εξαγγελιών πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που διεξήχθη το Σάββατο (16/9) στη Χίο, μεταξύ των οποίων η οικονομική ενίσχυση νέων δικηγόρων, η καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος για την βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση των μεγαροσήμων

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στις κατευθύνσεις για το νέο Δικαστικό Χάρτη, εν αναμονή και των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τι εξήγγειλε

Ο Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε:

  • την ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher,
  • την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους,
  • την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και
  • την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους (6 μήνες σε Δικαστήρια και 12 μήνες σε Δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε την εξέλιξη του προγράμματος για την ψηφιακή μετάβαση στη Δικαιοσύνη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μεγάλων αλλαγών στον τομέα, καθώς και το εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης νέων Δικαστικών Μεγάρων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να είναι απαλλαγμένη από εκκρεμότητες του παρελθόντος που δημιουργούν προβλήματα, όπως το ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές για τη «νομική βοήθεια».

Εξήγγειλε μάλιστα την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών που εκκρεμούν από το πρόγραμμα αυτό και την οριστική επίλυση του με τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πληρωμών για ταχεία εκκαθάριση των ενταλμάτων.

Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε την οριστική επίλυση του ζητήματος του άρθρου 187 ΠΚ καθώς και την προσπάθεια να γίνει πλήρως ηλεκτρονικό το σύστημα της χρήσης των μεγαροσήμων.

Το σχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός και στόχο έχει μια συνολική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει αλλαγές στο Ποινικό σύστημα της χώρας με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Δικονομίας του Συμβουλίου της Επικράτειας, τον Οργανισμό Δικαστηρίων, τους Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων και την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση και συμπόρευση μεταξύ όλων των κλάδων του τομέα, δηλαδή Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, από τις οποίες όλοι έχουν να κερδίσουν και κυρίως ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία.

Καταλήγοντας ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδείξει στην πράξη ότι πιστεύει στον δημιουργικό διάλογο και ότι όλες οι αλλαγές θα συζητηθούν οργανωμένα με όλους τους Φορείς της Δικαιοσύνης, πριν οδηγηθούν στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ