ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δυσάρεστη έκπληξη οι δηλώσεις Κουρτουλμούς για Κυπριακό

Πλακιωτάκης: Δυσάρεστη έκπληξη οι δηλώσεις Κουρτουλμούς για Κυπριακό
EUROKINISSI

Σε προκλητική αναφορά για την Κύπρο προχώρησε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά την Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο με κύριο ζήτημα τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στις εργασίες της Διάσκεψης όταν ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε πως «Ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνική πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960».

«Το θεμέλιο της ειρήνης», απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις, ο σεβασμός στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία των κρατών, ο σεβασμός στην εδαφική τους ακεραιότητα. Αναφορές και, πολύ περισσότερο, συμπεριφορές αντίθετες με όλα αυτά υποδαυλίζουν τον αναθεωρητισμό, δυναμιτίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη. Το ζούμε στην Ουκρανία, το ζούμε και στην Κύπρο» και πρόσθεσε:

«Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο Τούρκος συνάδελφος, με όσα είπε πριν λίγο για το Κυπριακό. Πάγια θέση της χώρας μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι η επίλυση του Κυπριακού με διάλογο, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ