ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ΟΑΚΑ και Αχιλλέα Μπέο

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ΟΑΚΑ και Αχιλλέα Μπέο
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δύο σοβαρά θέματα που -όμως- υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο κορυφαίας διένεξης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έφτασαν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αρχικά, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ, λόγω των προβλημάτων στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα και οι όποιες ελλείψεις συντήρησης και στη συνέχεια το πρωτοφανές επεισόδιο του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος χειροδίκησε απέναντι σε πλημμυροπαθή, ήρθαν να ταράξουν ακόμη περισσότερο τα νερά.

Έτσι, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να βρει «βηματισμό» από τις καταστροφικές θεομηνίες, ξέσπασε η κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση κατά της χειρονομίας του κ. Μπέου.

«Να αποχωρήσει ο τραμπούκος εκλεκτός τους»

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Μπέος έδειρε και κατέβρεξε δύο πολίτες, ζήτησε την αποχώρησή του από την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας Βόλου και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παύσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου. «Καλώ τον πρωθυπουργό να άρει τη στήριξή του και να ζητήσει αμέσως την αποχώρησή του από την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας Βόλου», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου συμπλήρωνε: «Αντί να κάνει το ''άσπρο - μαύρο'' για λόγους ψηφοθηρίας, ο κ. Μητσοτάκης ας δηλώσει έστω και τώρα ότι αποσύρει τη στήριξη από τον τραμπούκο εκλεκτό του στο Βόλο».​

«Ουδέποτε έδωσε στήριξη για να την άρει»

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι δεν έδωσε ποτέ στήριξη στον κ. Μπέο για να την άρει, συμπληρώνοντας ότι είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών: «Θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υποψηφιότητες τις οποίες ανακοίνωσε ότι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία αφορούν τις Περιφέρειες, καθώς και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μπέος», απάντησε η ΝΔ.

Την ίδια ώρα, από την περιοδεία του σε Πάτρα και Κόρινθο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία και κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας: «Ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία στις εκλογές, τις περιφερειακές, τις αυτοδιοικητικές να στείλει ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία. ''Ως εδώ''. Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητά τους η εξουσία και να θυσιάζουν καθημερινά το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο δήμαρχος Βόλου, γνωστοποίησε ότι επρόκειτο για μια... παρεξήγηση την οποία απέδωσε στην ένταση και τον εκνευρισμό από την αϋπνία. Μάλιστα, είπε ότι η υπόθεση «έκλεισε» όταν συναντήθηκε με τον νεαρό συμπολίτη του από την περιοχή της «Άλλης Μεριάς» και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις.

Σε νέα του ανάρτηση, ο κ. Μπέος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη περί στήριξής του από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι από το 2014 που ασχολείται με το Δήμο Βόλου ουδέποτε έλαβε ή διεκδίκησε τη στήριξη ή το χρίσμα από κάποιο πολιτικό κόμμα: «Ο λαός του Βόλου με εκλέγει, αυτός μου δίνει το δικαίωμα να διοικώ, αυτός μπορεί, και μόνος αυτός, να μου το αφαιρέσει. Επειδή ο Βόλος μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, μετά τις δύο καταστροφικές πλημμύρες, και προφανώς έχω πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ δεν δίνω συνέχεια στις δηλώσεις Κασσελάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέος.

Η κόντρα και ο «πόλεμος» με ανακοινώσεις και απαντήσεις μέσω διαδικτύου συνεχίστηκε μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης παρέθεσε παλαιότερο δημοσίευμα με δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον δήμαρχο του Βόλου. Όπως ήταν φυσικό, ούτε αυτό το σχόλιο έμεινε αναπάντητο, με τον Νίκο Ρωμανό, να αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ... δεν διαβάζει καν τις απαντήσεις της ΝΔ.

Σφοδρή αντιπαράθεση και για... Καλατράβα

Λίγο, μετά την κόντρα που ξεκίνησε για τη χειροδικία του Αχιλλέα Μπέου σε πολίτη, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με αφορμή το πρόβλημα στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα που απέφεραν και το προσωρινό κλείσιμο του ανοιχτού ΟΑΚΑ, αλλά και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ.

«Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», ανέφερε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης παρέθεσε ένα βίντεο από απόσπασμα ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021 όπου ανακοίνωνε τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα. Και κάπου εκεί ανέφερε: «Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μιας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους. Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια σύγχρονη Ελλάδα».

Σκέρτσος: Κασσελάκης με τοξικότητα... Πολάκη

Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το ΟΑΚΑ έδωσε με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκέρτσος: «Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη».


«Ένα είναι σίγουρο. Το ΟΑΚΑ θα το φτιάξουμε ξανά, πιο ασφαλές, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν χάρη στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ -2.0», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

Βρούτσης: Θα επαναλειτουργήσει με ασφάλεια

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου, τόνισε ότι δεν πρόκειται για «λουκέτο», αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Ακόμα τόνισε ότι ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.

«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης στην ΕΡΤ. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ

Εξάλλου, νωρίτερα το Σάββατο, ο προϊστάμεμνος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριανος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα έργα συντήρησης στο ΟΑΚΑ, μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τη στατικότητα των εγκαταστάσεων αναφορικά με τα στέγαστρα Καλατράβα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης θα διερευνηθεί τι έγινε την τελευταία πενταετία όσον αφορά στα έργα συντήρησης.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί: ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Οι αξιόποινες πράξεις που θα ερευνηθούν είναι μεταξύ άλλων έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ