ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης για συντάξεις δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γεωργιάδης για συντάξεις δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Ο φόβος πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ο λόγος που η πρόσφατη δικαστική απόφαση για επιστροφή των συντάξεων δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα  δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, θα τη μελετήσουμε και θα δούμε» ανέφερε.

«Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι», είπε ο υπουργός Εργασίας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική.

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση» πρόσθεσε.

Επίσης είπε πως «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει».

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως αφότου βγήκε η απόφαση αυτή, δέχθηκε τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαίως λένε ότι αν δοθούν αναδρομικά στους δικαστές, είναι υποχρέωση να δοθούν αναδρομικά και στους βουλευτές καθώς υπάρχει η απόλυτη διασύνδεση των μισθών και των συντάξεων βουλευτών και δικαστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης σημείωσε πως «εξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…] Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, λόγω αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ