ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριστόφ Βαζέχα: Με τον Μπακογιάννη έχουμε το ίδιο όνειρο - Aσφαλή γήπεδα και εξάλειψη της βίας

Κριστόφ Βαζέχα: Με τον Μπακογιάννη έχουμε το ίδιο όνειρο - Aσφαλή γήπεδα και εξάλειψη της βίας
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Όταν ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωνε το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», διεκδικώντας την προσεχή Κυριακή (8/10) για δεύτερη συνεχή φορά το αξίωμα του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας, ένα από τα ονόματα που ξεχώρισαν ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ήταν αυτό του Κριστόφ Βαζέχα.

Ένα πρόσωπο που μέσα από την πορεία του «σημάδεψε» τη νεότερη ιστορία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά και που επί σειρά ετών κόσμησε με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Βαζέχα: Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για το «τριφύλλι» με 319 γκολ σε 553 επίσημους αγώνες, επίδοση που τον κατατάσσει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και στη δεύτερη θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, πίσω από έναν άλλο μεγάλο των γηπέδων, τον Θωμά Μαύρο.

Στον Κριστόφ άρεσαν πάντα οι προκλήσεις, και ίσως αυτό ήταν που τον ώθησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στον Δήμο Αθηναίων. Ο ίδιος μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, λίγο πριν από τη μάχη της κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναλύει τις σκέψεις του, τις ιδέες του και αποκαλύπτει το όνειρό του, που είναι και αυτό που τον συνέδεσε τον με τον κ. Μπακογιάννη.

«Όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά στο γραφείο του κ. Μπακογιάννη, η πρώτη κουβέντα που είχαμε δεν ήταν για την πολιτική, ούτε για τον Δήμο. Μιλήσαμε τον αθλητισμό και κάποια σχέδια που είχε ο Δήμαρχος και ήθελε τη γνώμη μου. Μέσα από την κουβέντα βρήκαμε πολλές κοινές θέσεις και αργότερα φτάσαμε στην προσέγγιση και για το ψηφοδέλτιο της παράταξης ''Αθήνα Ψηλά''. Είχαν ωριμάσει κάποιες σκέψεις και ιδέες και αφού έτυχα της εμπιστοσύνης του, αποδέχτηκα την πρόταση με μεγάλη χαρά, τιμή, αλλά και ευθύνη. Αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου να συνεισφέρω στον Δήμο που εδώ και χρόνια ζω και πορεύομαι στη ζωή. Έχω πάρει πολλά από την Ελλάδα και ήρθε η ώρα να της... επιστρέψω κι εγώ πίσω όσα περισσότερα μπορώ», ανέφερε αρχικά ο Βαζέχα για το πώς αποφάσισε να εμπλακεί με τον πολιτικό στίβο.

Ο έρωτας με την Ελλάδα που έγινε δεύτερη πατρίδα

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ίσως ούτε και εκείνος δεν περίμενε τη σημερινή εξέλιξη. Όχι μόνο έκλεισε την καριέρα του εδώ, αλλά έφτιαξε την οικογένειά του, παρέμεινε στη χώρα και πλέον νιώθει τόσο Έλληνας, που δεν έχει λόγο να μην ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου του:

«Στην αρχή δεν περίμενα ότι θα ερχόμουν για να μείνω για... πάντα. Χρόνο με το χρόνο όμως, γινόμουν όλο και περισσότερο Έλληνας. Αποκτούσα κι εγώ τις δικές σας συνήθειες και μέσα μου αισθανόμουν ένας από εσάς. Η αναγνώριση, η εκτίμηση, η αγάπη που εισέπραξα, όχι μόνο από τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και από αντιπάλους, όλο αυτό το συναίσθημα δεν ανταλλάσσεται με τίποτα. Δεν αγοράζεται με τα λεφτά του κόσμου όλου. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, πριν από 33 χρόνια και όσο σκέφτομαι την πορεία στο χρόνο, αυτά που έζησα στη διαδρομή μέσα από το ποδόσφαιρο, όσα έχω βιώσει στη χώρα αυτή ακόμα και σήμερα με κάνουν και ανατριχιάζω από περηφάνεια».

Δεν κρύβει ότι από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα, την ερωτεύτηκε και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα, αλλά και η ανάγκη μέσα του να προσφέρει στον τόπο που ζει με την οικογένειά του, εκεί που μεγαλώνει και το δικό του παιδί: «Ερωτεύτηκα κυριολεκτικά την Ελλάδα και ακόμα και σήμερα νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφη χώρα για να ζήσει κάποιος, να φτιάξει την οικογένειά του και να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Και επειδή ως ποδοσφαιριστής γνώρισα καλά την κουλτούρα, τις αξίες, αλλά και τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού, σήμερα ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα και της ίδιας της πόλης στο κομμάτι αυτό. Πιστεύω ότι μέσα από τη συνεργασία με ανθρώπους που έχουμε κοινή φιλοσοφία και όραμα θα βοηθήσω να πάμε την Αθήνα ακόμα πιο ψηλά. Και δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος από το να αναβαθμίζεται μια πόλη μέσα από τη βελτίωση των αθλητικών της εγκαταστάσεων».

Οι κώδικες επικοινωνίας με τη νεολαία

Ο «τρελός Πολωνός», όπως τον αποκαλούσαν στα 90es οι φίλοι του Παναθηναϊκού, μέσα από την ενασχόλησή του με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου που διατηρεί, έχει αναπτύξει μία ξεχωριστή επικοινωνία με τα παιδιά και τους νέους και μέσα από τη σχέση αυτή πιστεύει ότι έχει να προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον εκλεγεί:

«Δεν σας κρύβω ότι η ενασχόλησή μου με την ακαδημία ποδοσφαίρου που διατηρώ με έχει βοηθήσει να αισθανθώ τα παιδιά ακόμα καλύτερα. Μιλάω με τους νέους καθημερινά και μέσα από αυτή την επικοινωνία έχω καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να τους εξηγήσεις, να τους καθοδηγείς και να προσπαθείς να λύνεις τους προβληματισμούς τους.

Στην εποχή που ζούμε, το internet, τα social media, τα video games και η τεχνολογία γενικότερα, έχουν "κλέψει" το ενδιαφέρον της νεολαίας. Ο αθλητισμός δεν συγκαταλέγεται πια στις προτεραιότητες των ανθρώπων και ο μόνος τρόπος για να γυρίσουν τα νέα παιδιά στα γήπεδα και να θέλουν να αθληθούν είναι να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις».

Η διπλή υπόσχεση του Κριστόφ

Εφόσον εκλεγεί, ο Βαζέχα, αισιοδοξεί ότι θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ένα όνειρο που όπως λέει είναι κοινό με εκείνο του Κώστα Μπακογιάννη: Οι ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις και η εξάλειψη της βίας από τα γήπεδα. Και υπόσχεται να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτές τις κατευθύνσεις:

«Προσωπικά αυτό που έχω ζητήσει από τον κ. Μπακογιάννη, εφόσον εκλεγώ, είναι να με αφήσει να ασχοληθώ με τα θέματα που ξέρω και στα οποία μπορώ να προσφέρω. Θυμάμαι ακόμα από τα χρόνια που έπαιζα ποδόσφαιρο στα γήπεδα να βρίσκονται φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες. Μπορεί να υπήρχαν και τότε επεισόδια, αλλά νομίζω δεν φτάναμε σε τόσο ακραίες μορφές βίας, όπως σήμερα.

Τις ευθύνες μπορούμε να τις βρούμε πολύ εύκολα, οι λύσεις είναι αυτές που απαιτούνται και που θα πρέπει όλοι να εστιάσουμε. Είναι απλό, από το ίδιο μας το σπίτι, το σχολείο και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν γίνεται η δουλειά που θα έπρεπε να γίνεται. Δεν καλλιεργείται η παιδεία και το φίλαθλο πνεύμα που θα έπρεπε. Τα παιδιά λαμβάνουν πλέον εντελώς λάθος πρότυπα γιατί αυτά προβάλλονται από τα media. Η νεολαία, η κοινωνία ολόκληρη έχει πάρει λάθος δρόμο, έχει αποπροσανατολιστεί. Ας ξεκινήσουν οι νέοι γονείς να μιλάνε περισσότερο με τα παιδιά τους και να τους εξηγούν ότι η βία, τα επεισόδια, ο χουλιγκανισμός, δεν έχουν καμία θέση ούτε στον αθλητισμό, ούτε στην κοινωνία γενικότερα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα όλης αυτής της έκρηξης βίας τα έχουμε βιώσει πολλές δεκαετίες τώρα και συνεχίζουν. Είναι παράλογο να χάνονται ζωές, νέοι άνθρωποι, παιδιά για το χρώμα μιας φανέλας. Όνειρό μου είναι να καταφέρουμε να επιστρέψει ο υγιής φίλαθλος κόσμος, να βλέπουμε γήπεδα γεμάτα, να χαίρονται όλοι μέσα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα χωρίς όλες αυτές τις ακρότητες που δεν έχουν καμία θέση στην κερκίδα».

Όσο για το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της ασφάλειας των εγκαταστάσεων που το τελευταίο διάστημα έφτασε να απασχολήσει την επικαιρότητα ακόμη και με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ο Βαζέχα δεν κρύβει ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα μελήματα του ίδιου και του κ. Μπακογιάννη:

«Όλοι ξέρουμε ότι η Αθήνα χρειάζεται περισσότερους αθλητικούς χώρους και γήπεδα που θα παρέχουν ασφάλεια, ώστε να μπορούν τα παιδιά μας, όλοι οι νέοι, να απολαμβάνουν μια ποιοτική, οικονομική ή και δωρεάν άθληση όπου αυτό είναι εφικτό. Όμως, η συντήρηση και η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο. Πώς να αφήσει κάποιος το παιδί του να αθληθεί σε ένα χώρο αν υπάρχει περίπτωση να τραυματιστεί αν όχι κάτι χειρότερο. Πρέπει να δουλέψουμε, να δείξουμε έργο και το στοίχημα είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Δυστυχώς, λόγω και της οικονομικής αστάθειας που υπήρξε για πολλά χρόνια στη χώρα, από την εποχή της βαθείας κρίσης έως και σήμερα, συντηρήσεις και ανακατασκευές έμειναν πίσω και αυτό είχε σοβαρή επίπτωση στο κομμάτι της ασφάλειας. Σήμερα, πρέπει όλο αυτό να το αλλάξουμε. Να βάλουμε μια τέλεια και να δώσουμε έμφαση στο πώς θα μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής πηγαίνοντας είτε να δει έναν αγώνα, είτε να αθληθεί ο ίδιος σε μια εγκατάσταση. Αυτό αποτελεί προτεραιότητά δική μου, αλλά και του κυρίου Μπακογιάννη.

Η... κορδέλα του Βοτανικού

Τέλος, με αφορμή την υποψηφιότητά του, ο Βαζέχα δεν κρύβει πως θα χαρεί πολύ εάν το 2026 θα είναι αυτός που θα... κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό:

«Η Λεωφόρος είναι το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ξέρουμε τις επιτυχίες που έχουν γραφτεί εκεί, αλλά ο σύλλογος έπρεπε να μετεγκατασταθεί και συνεχίσει την πορεία του σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επαναφέρει την ομάδα και στο τοπ επίπεδο που υπήρξε στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. Και το νέο γήπεδο θα είναι ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για την περιοχή που θα αναβαθμιστεί πλήρως, αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα. Δεν ξέρω αν θα μου δοθεί αυτή η χαρά, αλλά θα ήταν τεράστια τιμή να κόψω την κορδέλα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, εφόσον εκλεγώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ