ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και τον Οκτώβριο θέλει η κυβέρνηση

Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και τον Οκτώβριο θέλει η κυβέρνηση
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο θέλει η κυβέρνηση κατανοώντας ότι η καθημερινή τριβή με τους θεσμούς και τις διαπραγματεύσεις γύρω από το μνημόνιο προκαλεί πολιτική φθορά.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να τρέξει το συντομότερο δυνατόν την διαπραγμάτευση με την τρόικα και να κλείσει ανώδυνα η συμφωνία για τα εργασιακά ούτως ώστε «να κερδίσουμε αξιοπιστία και να ασχοληθούμε με την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την αλλαγή του κλίματος στην χώρα».

Το Μαξίμου δεν θέλει να επιστρέψει σε μία κατάσταση εσωστρέφειας που δημιουργείται εκ των πραγμάτων για όσο διάστημα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τους τροικανούς. Και κατά την επίσκεψη του επιτρόπου επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξουν να κλείσουν κάποια θέματα-έστω και μικρά- που περιλαμβάνονται ωστόσο στην συμφωνία, ώστε από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να έχει ωφέλιμο χρόνο για την διαπραγμάτευση στα εργασιακά.

Γενικώς, κυβερνητικές πηγές εκπέμπουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για την διαπραγμάτευση επί των εργασιακών σχέσεων. Και μάλιστα το Μαξίμου πιστεύει ότι θα επιτευχθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Για τις ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικώς δεν τις επιδιώκει κανείς στην Ελλάδα, ούτε καν ο ΣΕΒ και εκτιμά ότι μία ανεξάρτητη αρχή θα αποφασίζει με συναίνεση συνδικάτων και εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει ότι το IMF προβάλλει υπερβολικές αξιώσεις σε σχέση με τα εργασιακά όμως ευελπιστεί στην στήριξη που θα έχει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρωτίστως από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά την δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα κατά των ομαδικών απολύσεων.

Το κλίμα που εκπέμπει συνολικά η κυβέρνηση για τις εξελίξεις είναι καθησυχαστικό. Μάλιστα αξιωματούχοι της εκτιμούν ότι σε δύο χρόνια από τώρα η εικόνα της χώρας θα είναι διαφορετική από την σημερινή . "Βάλαμε επίτηδες τα δύσκολα μέτρα μπροστά» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή που πιστεύει ότι παρά τις δυσκολίες θα αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται η ανάκαμψη.

Ενδεχομένως στην προσπάθεια αυτή να βοηθήσει κι ένα κυβερνητικό lifting το οποίο δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, ωστόσο θα γίνει πιθανότατα μέσα στο Φθινόπωρο με όσες αλλαγές υπουργών και υφυπουργών ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει απαραίτητες να γίνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ