ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνω - κάτω ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές υποψήφιων και τους τομεάρχες - Όλο το παρασκήνιο

Άνω - κάτω ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές υποψήφιων και τους τομεάρχες - Όλο το παρασκήνιο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Άνω κάτω έγιναν πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως όσοι δεν δεν στηρίζουν την ενότητα θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων, αλλά και τις επιλογές τομεαρχών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ως προς το πρώτο, η Ομπρέλα σημειώνει πως το κόμμα έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό τα οποία δεν έχουν καταργηθεί, παραπέμποντας στο άρθρο 39 του καταστατικού σύμφωνα με το οποίο τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων και η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις Οργανώσεις Μελών.

Πάντοτε κατά το καταστατικό, η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή.

«Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές», σχολιάζει σκωπτικά η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του κ. Κασσελάκη υπενθυμίζουν στο CNN Greece πως για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ακολουθήθηκε μια μικτή διαδικασία κατά την οποία δεν τηρήθηκε στο ακέραιο το γράμμα του καταστατικού.

«Είχε συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή η οποία είχε λάβει εισηγήσεις από τις νομαρχιακές και στη συνέχεια εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αποφάσισαν οι νομαρχιακές ή οι ΟΜ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ως προς τις επιλογές των τομεαρχών, επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ μας για τις αναγκαστικές επιλογές Κασσελάκη ύστερα από πλήθος αρνήσεων από βουλευτές των 6+ 6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Φωτίου) και της Ομπρέλας.

Οι νέοι τομεάρχες προσεγγίστηκαν χθες Τρίτη για τις θέσεις που θα αναλάμβαναν κι όλοι συμφώνησαν με το πολιτικό πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα τουλάχιστον στους τομείς που αναλαμβάνουν.

Γι’ αυτό, άλλωστε, στη νέα σκιώδη κυβέρνηση συμμετέχουν και βουλευτές που δεν στήριξαν Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές (Μίλτος Ζαμπάρας, Κυριακή Μάλαμα) ή που δεν είχαν πάρει ανοιχτά θέση όπως ο Όθων Ηλιόπουλος.

Ως προς τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις Κασσελάκη, το κλίμα ήταν καλό όπως μαθαίνουμε, οι εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές χωρίς δεύτερη συζήτηση και η κουβέντα περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κοινοβουλευτική μάχη επί του οποίου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Συζήτηση έγινε και για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το χρόνο να πιέζει και τη στρατηγική του κόμματος γύρω από την ανακατανομή των πόρων του να τίθεται σε προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ