ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: Από αουτσάιντερ, νικητής - Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Χάρης Δούκας: Από αουτσάιντερ, νικητής - Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η αλλαγή σκυτάλης στο δήμο Αθηναίων, με τον Χάρη Δούκα να επικρατεί του Κώστα Μπακογιάννη αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023.

Ποιος είναι όμως ο καθηγητής που κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας;

Ο Χάρης Δούκας είναι Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέβηκε με τον συνδυασμό “Αθήνα Τώρα” και την υποστήριξη 70 προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών και της οικολογίας. Είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον δεύτερο γύρο τον στήριξε ανοιχτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζαχαριάδης της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12/05/1980. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας την χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών.

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.

Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ