ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο Κασσελάκη για Ομπρέλα, καρότο για ομάδα Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο Κασσελάκη για Ομπρέλα, καρότο για ομάδα Αχτσιόγλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης διακρίνεται σε συσκευή κινητού ενός πολίτη, κατά την επίσκεψή του στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες αιφνιδίασε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη χθεσινοβραδινή (Δευτέρα) απόφαση να θέσει εκτός κόμματος τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την εσωκομματική αντιπολίτευση, στέλνοντας στην ουσία στην Επιτροπή Δεοντολογίας τρεις ακόμα πρώην βουλευτές, μετά τον Στέφανο Τζουμάκα.

Και την επέλεξε το βράδυ της Δευτέρας ύστερα από την κοινοποίηση του κειμένου που θα κατάθετε η Ομπρέλα (ή καλύτερα Ανανεωτική Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά) στην Κεντρική Επιτροπή της 11ης Νοεμβρίου και το οποίο ήταν εξόχως αρνητικό σε βάρος του.

Κομματικές πηγές, εξάλλου, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση ("έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος") κι από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 από τις 14 ψήφους στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να διαγραφούν Τζουμάκας- Φίλης- Σκουρλέτης- Βίτσας.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης θα διατηρήσει το «μαστίγιο» σε βάρος της ομάδας Τσακαλώτου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κι οδηγώντας την Ομπρέλα στην ουσία στην επίσπευση υλοποίησης της προειλημμένης της απόφασης για έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης, πάντως, κρατά το «καρότο» για τους 6+6 - την ομάδα Αχτσιόγλου- τους οποίους αισθάνεται πως έχει περισσότερο ανάγκη και για να διατηρήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά και για την πολιτική νομιμοποίησή του στη βάση του κόμματος, να μην φανεί δηλαδή πως ενεργεί ως "ελέω θεού βασιλιάς".

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή πρωτοβουλία του να σταθεί στο πλευρό του Γιάννη Ραγκούση στη διαδικτυακή επίθεση που δέχεται ο πρώην βουλευτής και υποστηρικτής της Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως κι αν έχει, τις επόμενες ημέρες ο κ. Κασσελάκης- επιστρέφει απόψε από τη Νέα Υόρκη- αναμένεται να καταλήξει σε μια task force περί των δέκα στελεχών που θα αναλάβουν την επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα αποτελείται τόσο από κοινοβουλευτικούς όσο κι από μη κοινοβουλευτικούς.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, αυτής της αντεπίθεσης αναμένεται να παραχωρήσει μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές με υψηλή τηλεθέαση στα δυναμικά κοινά.

Την ίδια ώρα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον την Πέμπτη η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, ύστερα από μία και πλέον εβδομάδα παραμονής του στις ΗΠΑ, η οποία πάντως έχει προκαλέσει τη δυσφορία ακόμα και συνοδοιπόρων του, όπως και η υπερέκθεση της προσωπικής του ζωής.

Και αν η Ομπρέλα εξακολουθεί να παίζει το κρυφτούλι με την ηγεσία, οι 6+ 6 είναι περισσότερο διαλλακτικοί αφού δεν θέλουν να ταυτιστούν με την ομάδα Τσακαλώτου, προσδοκώντας ωστόσο σε λιγότερη αλαζονεία από τον κ. Κασσελάκη.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, στην προσέγγιση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κορυφαίο στέλεχος που είχε υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ζήτησε να αναλάβει θέση τομεάρχη παραβλέποντας την υπουργική εμπειρία του και εστιάζοντας στο ότι έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι «κακές γλώσσες», πάντως, συνδέουν τη σιωπή των 6+ 6 με αναμονή πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα ή ενός κακού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές το οποίο και θα αναδιανείμει την πολιτική τράπουλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ