ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου: Ενωμένοι απέναντι στα φαινόμενα εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας

Σακελλαροπούλου: Ενωμένοι απέναντι στα φαινόμενα εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας
IN TIME

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στα φαινόμενα εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου.

Αναφερόμενη, δε, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η κα Σακελλαροπούλου τόνισε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την αναγκαιότητα απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων.

Επεσήμανε, δε, πως «ένας νέος αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο και κινδυνεύοντας να παρασύρει στην πολεμική αναμέτρηση κι άλλες χώρες, με τραγικές και απρόβλεπτες για την παγκόσμια ειρήνη συνέπειες».

Ξεκαθάρισε ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία δικαιολογία και καμία νομιμοποίηση» και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό να διανοιχθούν διάδρομοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους στη σύγκρουση πολίτες, όπως επίσης είναι απολύτως αναγκαία η απελευθέρωση όλων των ομήρων και των αιχμαλώτων».

Παράλληλα, στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912 και του «ΟΧΙ» στον φασισμό χαρακτηρίζοντας «δύο κορυφαία ορόσημα του έθνους μας, που πάντα θα μας εμψυχώνουν και θα μας οδηγούν» ανέτρεξε, μεταξύ άλλων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η χώρα μας επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, παραμένοντας ανοικτή στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» σημείωσε.

Συμπλήρωσε, δε πως «το ζήτημα της απαράδεκτης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου παραμένει η πιο μεγάλη πληγή του ελληνισμού. Με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η χώρα μας, υπέρμαχη της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, βρίσκεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόκειται για μια κατάκτηση που τη χρωστάμε εν πολλοίς και σε εκείνη την ιερή ορμή που ωθούσε τους προγόνους μας στους απελευθερωτικούς αγώνες, μεταμορφώνοντάς τους από απλούς ανθρώπους σε ήρωες» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως «σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Με έξαρση αλλά και νηφαλιότητα, ενθουσιασμό και ψυχραιμία, αυταπάρνηση αλλά και σύνεση, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά κάθε είδους προκλήσεις και διατηρείτε αλώβητη την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα, λογοδοτώντας καθημερινά στην ιστορία μας, στο έθνος και στον λαό μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ