ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Χαμάς είναι εχθρός των Παλαιστινίων

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Χαμάς είναι εχθρός των Παλαιστινίων
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η Ελλάδα έχει χρέος απέναντι στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να υποστηρίξει τη λύση που διαμορφώθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που προβλέπει την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταλάβουν ότι εχθρός τους είναι η Χαμάς.

«Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και όχι με το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φωνή της Ελλάδας και διευκρίνισε ότι διαχρονικά και στις δύο πλευρές υπήρχαν συμφέροντα που δεν ήθελαν τη λύση.

Δεν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι μία, η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και πως καθώς η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διεκδικεί το Δίκαιο.

Η συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ισχύει στο ακέραιο και είναι πολύ επίκαιρη σε ότι μας αφορά γιατί είναι ο καταστατικός χάρτης μας με εξαίρεση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο η ίδια η Τουρκία τορπίλισε με το να απειλεί την Ελλάδα, όλα τα άλλα ισχύουν.

Σχετικά με το θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ως ζήτημα, καθώς η χώρα μας ως Νομικό Πρόσωπο είναι μέλος του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει, ωστόσο, δεσμεύεται από αυτό.

Οι επτά προϋποθέσεις για την Κύπρο

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ποιες είναι οι επτά βασικές προϋποθέσεις για την Κύπρο.

1.Πρέπει να έχει Ομοσπονδιακή μορφή.

2.Να είναι καθεστώς αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

3. Να έχει ενιαία Νομική προσωπικότητα. 4.Μία Ιθαγένεια.

5.Κυριαρχικά Δικαιώματα πλήρως.

6.Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής.

7.Και τέλος να φύγουν οι «έποικοι».

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι το κατοχικό δάνειο έχει αρχίσει να ξεπληρώνεται στη χώρα μας, ενώ όσον αφορά στις αποζημιώσεις, δεν υπάρχει παραγραφή και η Γερμανία αυθαιρετεί και στρέφεται κατά του νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.

Για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας μίλησε για υποκρισία της Μ. Βρετανίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό αποτελεί ηγετική δύναμη στον διάλογο των Πολιτισμών.

Επίσης, έκανε έκκληση στην ομογένεια να είναι στις επάλξεις και να διδάσκει την ενότητα γιατί ο διχασμός κατέστρεψε την Ελλάδα και δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ