ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ήρεμα νερά κρύβουν την τρικυμία – Οι τακτικές των αντίπαλων στρατοπέδων

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ήρεμα νερά κρύβουν την τρικυμία – Οι τακτικές των αντίπαλων στρατοπέδων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Κανείς δεν ξεγελιέται στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από τα ήρεμα νερά των τελευταίων 24ώρων και λόγω της εθνικής γιορτής αλλά και της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Λάρισα.

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και περιμένουν το ένα το άλλο για να εκδηλώσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού.

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δείχνουν προθυμία να απλώσουν το χέρι στην εσωκομματική αντιπολίτευση με την προϋπόθεση πως δεν θα προβεί σε νέες προκλήσεις.

Αυτή η στάση, μάλιστα, θα αποτυπωθεί στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας το έργο της σε σχέση με τους τέσσερις- Στέφανο Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη- που τελούν υπό διαγραφή.

Αν δεν υπάρξουν νέες προκλήσεις η διαδικασία θα είναι μακρόσυρτη μέχρι να ξεχαστεί, όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της επίθεσής του στον Πάνο Ρήγα.

Αν, όμως, τα χτυπήματα συνεχιστούν τότε θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ακόμα και πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Νοεμβρίου που θα κληθεί να δώσει συμβουλευτική γνώμη.

Από την άλλη, η υποτονική, τρόπον τινά, στάση της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου- των άτυπων επικεφαλής των δύο τάσεων που αντιπολιτεύονται τον κ. Κασσελάκη- θα ήταν άστοχο να θεωρηθεί λήξη του πολέμου ή ακόμα κι ανακωχή.

Οι δύο τους προσωπικώς πολύ δύσκολα θα προβούν σε κινήσεις το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διασπαστικές.

Από την άλλη, ωστόσο, ούτε οι 6+ 6 ούτε η Ομπρέλα που ατύπως εκπροσωπούν είναι όλοι μια γροθιά ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ αρκετοί είναι αρνητικοί και στο ενδεχόμενο της διάσπασης, ιδίως αν γίνει άτακτα κι άκαιρα.

Οι πιο προσεκτικοί, μάλιστα, φέρνουν ως κορυφαίο αντιπαράδειγμα τη ΛΑΕ το 2015, αλλά και το ΜέΡΑ25 το 2023 που ατύχησαν είτε να εκπροσωπηθούν στη Βουλή είτε να επαναλάβουν αυτό το επίτευγμα.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα της Γερουσίας για την προετοιμασία της της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2024, αλλά και του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του κ. Κασσελάκη στις 18:00.

Στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν οι συντονιστές και οι αναπληρωτές τους των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ