ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξοπλιστικά: H αλήθεια για την αναβάθμιση των MLRS

Εξοπλιστικά: H αλήθεια για την αναβάθμιση των MLRS
Το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS). ΓΕΣ

Πρόσφατα εγκρίθηκε απο τη βουλή ο εκσυγχρονισμός του οπλικού συστήματος MLRS, όπως και η προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς, συνολικού κόστους 1.081.860.000 €.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για απευθείας ανάθεση που θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS), με κύριο ανάδοχο τη Lockheed Martinπου είναι η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο εκσυγχρονισμός αφορά τους 24 από τους 36 εκτοξευτές MLRS που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αιτία για τον μη εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων 12 εκτοξευτών αναφέρθηκε η διατήρηση της δυνατότητας βολής σε περίπτωση ανάγκης των ήδη διατιθέμενων όπλων, των οποίων αν και το όριο ζωής έχει λήξει (είναι άνω των 25 ετών) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον απαιτηθεί και η χώρα απειλείται.

Το ελληνικό οπλικό σύστημα θα αναβαθμιστεί στην έκδοση M270A2, που είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή του και περιλαμβάνει καινούριο σύστημα ελέγχου βολής (Common Fire Control System/CFCS), νέο κινητήρα, νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης αλλά και καλύτερα προστατευμένη καμπίνα. Επίσης, θα είναι δυνατή η χρήση του νέου βαλλιστικού κατευθυνόμενου πυραύλου PrSM, που η παραγωγή του ξεκίνησε, αλλά δεν έχει ακόμα επιχειρησιακή ικανότητα.

Απο το ποσό του 1.081.860.000 € το 25% αφορά την αναβάθμιση και το υπόλοιπο 75% αφορά τα νέα πυρομαχικά.

Η Ελλάδα θα μάθει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του προγράμματος στο Classified Briefing, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο κυβερνήσεις θα αποδεσμεύσουν πληροφορίες και η χώρα μας θα ενημερωθεί για τα νέα συστήματα, τις αποδόσεις και τα ακριβή νούμερα.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης εως τώρα υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 10 χρόνια, ωστόσο εξετάζεται η εύρεση λύσης για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση σε αρκετά μικρότερο χρονικό διάστημα. Μεγάλο μέρος της αναβάθμισης θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που εξηγεί τη διάρκεια ετών της αναβαθμίσεως, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να εμπλακεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης και με ποιο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται το ενδεχόμενο το σύστημα να σπάσει σε κομμάτια και ένα μέρος της αναβάθμισης να γίνει στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση επι του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που είχε καθυστερήσει και θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη προσβολή των κέντρων βαρύτητας του αντιπάλου.

Η ιστορία

Το αμερικανικής κατασκευής Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) παρέλαβε για πρώτη φορά η Ελλάδα το 1994 με 36 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων 227 χιλ. MLRS της έκδοσης M270A0. Τα πρώτα 18 αποκτήθηκαν το 1994, παραδόθηκαν έως το 1997 και συγκρότησαν την 193 ΜΠΕΠ. Το 1998 ακολούθησε δεύτερη παραγγελία για 18 πρόσθετους εκτοξευτές, που επέτρεψαν τη συγκρότηση και μιας δεύτερης μονάδας, της 194 ΜΠΕΠ. Οι δυο Μοίρες υπάγονται στο 1ο Σύνταγμα Πυροβολικού της Διοίκησης Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς.

Η κάθε ΜΠΕΠ συγκροτείται από μία Πυροβολαρχία Διοίκησης και τρεις Πυροβολαρχίες Βολής. Κάθε μια από τις πυροβολαρχίες έχει ένα Ουλαμό Διοίκησης και δύο Ουλαμούς Βολής, που ο καθένας έχει τρεις εκτοξευτές M270, οχήματα υποστήριξης, μετεωρολογικό σταθμό Vaisala κτλ.

Το MLRS χρησιμοποιεί "έξυπνα πυρομαχικά", όπως είναι τα SADARM (Search and Destroy Armor), καθώς και μεγάλου βεληνεκούς ημιβαλλιστικούς πύραυλους με μεγάλη μελλοντική ποικιλία "έξυπνων" και πανέξυπνων" υποπυρομαχικών όπως οι ATACMS. Το MLRS λαμβάνει αποστολές Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ) και μπορεί να προσβάλλει στόχους, με κατάλληλα πυρομαχικά μέχρι 165 χλμ.

Τα συστήματα MLRS έχουν τέτοια δύναμη πυρός που μαζί με την ακρίβεια και το μεγάλο βεληνεκές των βλημάτων τους τα καθιστούν απαραίτητα για κάθε στρατό. Όσον αφορά στην Ελλάδα θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα τόσο του Έβρου, όσο και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά - Δυνατότητες

Το Ελληνικό Πυροβολικό εξοπλίζεται με τον τύπος Μ 270
Διαμέτρημα 227 χιλ.
Βεληνεκές 32.000 µ. (πύραυλος Μ26)
Χρόνος τάξεως 2 λεπτά
Κανονικός ρυθμός βολής 1 πύραυλος/4',5"
Υπηρέτες 3
Αυτονομία 483 χλµ.
Πυρομαχικά Φέρονται δύο φορείς των 6 πυραύλων σε κάθε εκτοξευτή.
Καλυπτόμενη περιοχή με 1 πύραυλο στο μέγιστο βεληνεκές, Κύκλος διαμέτρου 160µ.

ATACMS: Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εμβέλειας. Υπάρχουν 5 υποεκδόσεις, M39, M39A1, M48, M57 και M57E1. Ανάλογα την έκδοση διαφέρουν σε εμβέλεια που φτάνει έως τα 300 χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ