ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη για τη Γάζα: Σχέδιο πέντε σημείων για την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους

Διάσκεψη για τη Γάζα: Σχέδιο πέντε σημείων για την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ΑΠΕ ΜΠΕ

Η επόμενη μέρα στη Γάζα αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό κυριάρχησαν στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια σήμερα (9/11) στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, τάχθηκε υπέρ μια «ανθρωπιστικής παύσης» στη Γάζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν για την ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων».

«Υποστηρίζουμε πλήρως την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με αυξημένο φορτίο, που μόνο θαλασσίως μπορεί να παρασχεθεί» πρόσθεσε.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε το σχέδιο «Αμάλθεια» για άμεση, ασφαλή μαζική ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το σχέδιο, το οποίο είναι υπό την εποπτεία Διεθνούς Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και το Ισραήλ, σύμφωνα με την ΕΡΤ περιλαμβάνει 5 στάδια:

  • 1ο στάδιο: Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα
  • 2ο στάδιο: Επιθεώρηση, καταγραφή, αποθήκευση βοήθειας
  • 3ο στάδιο: Ασφαλής φόρτωση σε πλοία και αεροπλάνα στη Λάρνακα
  • 4ο στάδιο: Διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου ή αεροπορικώς με πλοία τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία χωρών που λαμβάνουν μέρος στην βοήθεια
  • 5ο στάδιο: Εκφόρτωση παραλαβή και διανομή στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ