ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόχληση της Αθήνας για την ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ – Μισόλογα από την Ντάουνινγκ Στριτ

Ενόχληση της Αθήνας για την ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ – Μισόλογα από την Ντάουνινγκ Στριτ
Ρίσι Σούνακ και Κυριάκος Μητσοτάκης Associated Press: Stefan Rousseau / Virginia Mayo

Την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε το πρωτοφανές διπλωματικό φάουλ της Βρετανικής κυβέρνησης για ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο. 

Η εξέλιξη η οποία ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που ερμηνεύεται και ως αδυναμία αντιπαράθεσης επιχειρημάτων από την Βρετανική πλευρά.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μισόλογα από την Ντάουνιγκ Στριτ

Χωρίς ουσιαστική απάντηση για το διπλωματικό φάουλ ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ.

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι λόγοι της ενόχλησης

Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, τρία ήταν τα σημεία που... εξόργισαν τον Σούνακ και τον έκαναν να αντιδράσει άκομψα:

  • Το φόντο στο στούντιο του BBC που έδειχναν τον Παρθενώνα.
  • Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκάθαρα τόνισε: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
  • Και τέλος το παράδειγμά του στη Μόνα Λίζα: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Κοινό ελληνικό μέτωπο

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την απόφαση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

«Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από το φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης.

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ