ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη για Τουρκία: Aδιανόητο μία χώρα να μη συζητά με γειτονική που έχει διαφορές

Μπακογιάννη για Τουρκία: Aδιανόητο μία χώρα να μη συζητά με γειτονική που έχει διαφορές
Eurokinissi

Την ανάγκη διαλόγου και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας, επεσήμανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνάντηση του Athens Security Forum. 

Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στην ετήσια συνάντηση.

«Δεν υπάρχει σκεπτόμενος Έλληνας ο οποίος να αμφισβητεί ότι μετά από δύο χρόνια ακραίας έντασης και κρίσης η Ελλάδα και η Τουρκία έπρεπε να περάσουν σε μία φάση μείωσης αυτής της κρίσης. Ο διάλογος με την Τουρκία, με κανέναν τρόπο, δεν πρέπει να φοβίζει τη χώρα μας. Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο με ισχυρότατα επιχειρήματα. Αλίμονο αν η Ελλάδα θα ήταν η χώρα η οποία θα έλεγε και “δεν συζητώ” σε μια εποχή που δεν υπάρχει κανείς που να μην συζητά με τον εχθρό του.

Είναι αδιανόητο μία ευρωπαϊκή χώρα να μη συζητά με μία γειτονική χώρα με την οποία έχει διαφορές. Αυτή είναι η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για να διευκρινίσει:

«Ο διάλογος είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και στις δυσκολότερες στιγμές και διάλογος δεν σημαίνει παραχωρήσεις. Είναι κομπλεξισμός να πιστεύουμε ότι εάν προσέρχεται κάποιος σε διάλογο είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις».

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την διεθνή κατάσταση, είπε πως «χαρακτηρίζεται από σταθερή αστάθεια» και «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτήν την διεθνή αστάθεια».

«Η Ευρώπη δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής σε θέματα αμυντικής και ενεργειακής ασφάλειας και από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό και στις σχέσεις με την Κίνα, υποχρεώνονται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την Ευρώπη αλλά αυτό δεν αλλάζει τις πραγματικές προτεραιότητες των ΗΠΑ», σημείωσε.

Η στάση Σούνακ

Σχολιάζοντας την σημερινή θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση.

«Έχουμε σταθερές συμμαχίες, είμαστε σταθεροί στις αρχές τις οποίες έχουμε υποστηρίξει, σταθεροί στο θέμα της Ουκρανίας, υπογράψαμε ουσιαστικές αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έχουμε μία στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μας προσλαμβάνουν στη διεθνή κοινότητα ως έναν σοβαρό και υπεύθυνο εταίρο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί και η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα έχουν εκλείψει στη διεθνή σκηνή», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία αναφέρθηκε στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού έναντι του Έλληνα ομολόγου του.

«Το παράδειγμα του Σούνακ δεν είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι ότι η βρετανική διπλωματία επέτρεψε μια τέτοια πατάτα. Διότι οι Βρετανοί διπλωμάτες είναι εξαίρετοι και γνώριζαν τι θα προκαλέσει μια τέτοια κίνηση. Ένα πράγμα δεν επιτρέπεται στην εξωτερική πολιτική. Να την ασκείς με εσωκομματικά ή εσωτερικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος: Στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να σε καθοδηγεί η συγκυρία

«Στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας δεν μπορεί να σε καθοδηγεί η συγκυρία», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να τονίσει:

«Πρέπει να έχεις ανακλαστικά να μπορείς να αντιδράς αλλά εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τις αναγωγές που πρέπει στην ιστορία τη γεωγραφία και τη συνολική αντίληψη που έχεις για την προστασία των εθνικών σου συμφερόντων, τότε γίνεσαι αιχμάλωτος μιας συγκαιριακής προσέγγισης, η οποία δεν σε βοηθά να εφαρμόσεις μια στρατηγική», σημείωσε.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να κριθούν με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.

«Η Ελλάδα δηλώνει και πιστεύει πως είναι μια χώρα δυτική, ευρωπαϊκή χώρα και επενδύει στην εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία διακηρύσσει τον “τουρκικό εξαιρετισμό”. Θεωρεί τον εαυτό της ως μια περιφερειακή δύναμη, ότι έχει πολλαπλές ταυτότητες ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στα σύνορά της ενώ ο κατάλογος των ελληνικών προβλημάτων είναι πολύ περιορισμένος. Από τα 50 χρόνια κρίσεων με την Τουρκία από το 1973-1974 τα 22 καλύτερα από πλευράς προκλήσεων ήταν του Ερντογάν», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει πάντα να έχουμε ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «κακώς διεκόπησαν οι γύροι των διερευνητικών επαφών το 2016. Ο διάλογος δεν πρέπει να διέπεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν πρέπει να κυριαρχείται η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική συζήτηση από αυτά», ανέφερε και υποστήριξε την αναγκαιότητα της συναίνεσης.

«Χωρίς συναίνεση και συστράτευση δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική», σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να προσερχόμαστε σε διάλογο όπου το διεθνές δίκαιο το απαιτεί και όπου τίθενται ζητήματα κυριαρχίας να εξηγούμε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη η εθνική κυριαρχία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ