ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας συζήτησαν Δένδιας-Γκιουλέρ

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας συζήτησαν Δένδιας-Γκιουλέρ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Γιασαρ Γκιουλερ συζήτησαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες, αλλά και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως και «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πως «δεν πρέπει, να συγχέουμε τα Μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πολλάκις «για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ».

Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε καλό κλίμα τους περασμένους μήνες στο περιθώριο Συνόδων και είχε συμφωνηθεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ