ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ - Πικετί, αλλά και με «μελλοντικούς πρωταγωνιστές»

Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ - Πικετί, αλλά και με «μελλοντικούς πρωταγωνιστές»
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον οικονομολόγο Τομά Πικετί συναντήθηκε τη Δευτέρα (11/12) και σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας την παρουσία του στο Παρίσι για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε ανάρτησή του, μάλιστα, στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για παλιούς φίλους.

«Με τον Φρανσουά Ολάντ αντάλλαξα απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην κρίση ασφάλειας, στην αύξηση των ανισοτήτων αλλά και στην κλιματική κρίση. Μιλήσαμε εκτενώς για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, την πιθανότητα εκλογής της Λε Πεν στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να την αποτρέψουν», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ως προς τον κ. Πικετί, μίλησε για έναν φίλο που τα βιβλία του αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης προοδευτικής διανόησης και «προφανώς» αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια κι ευρωπαϊκή κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

«Και το κρίσιμο θέμα: Πώς μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αναδιανομή του πλούτου και θα δώσουν τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μιας χώρας με πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα. Μια κρίσιμη αναζήτηση που συμφωνήσαμε να την προχωρήσουμε σε βάθος».

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντήσει κι αρκετούς «μελλοντικούς πρωταγωνιστές», εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών κι ακτιβιστές στο φόρουμ «Académie des Futurs Leaders», μια πλατφόρμα στήριξης των προοδευτικών «ηγετών του μέλλοντος».

Πρόκειται για νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT+ κοινότητας, στο αντιρατσιστικό κίνημα, στο συνδικαλιστικό χώρο, στην προστασία δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και στον τομέα πολιτικής στρατηγικής σε προοδευτικά κόμματα.

«Στο πλαίσιο αυτό, μίλησα για τη προσωπική μου εμπειρία από τη συμμετοχή μου στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για μια άλλη "κοινωνική Ευρώπη", και μετά, στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Ανταλλάξαμε απόψεις για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο απέναντι στην προσπάθεια των δυνάμεων της ακροδεξιάς να επιβάλουν την ηγεμονία τους», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ