ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Να αυξηθούν οι πόροι για διαχείριση μεταναστευτικού με στόχο την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης, στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξαιρετικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να προστεθούν περαιτέρω πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας πως η χώρας μας υπήρξε πρωτεργάτης στο να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι για το ζήτημα αυτό.

Για το θέμα της διεύρυνσης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα μας στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματευτικές διαδικασίες με την Ουκρανία.

«Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Ελπίζω να ξεπεράσουμε τις αντιδράσεις ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι 27 πρέπει να καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά και να αποτυπωθεί η αυξανόμενη ανησυχία για απώλειες αμάχων στην Γάζα.

«Πρόκειται για σημαντικό θέμα που αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση της COP28: «Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28. Η διατύπωση η οποία επιτεύχθηκε για μία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και χαιρόμαστε που καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα να πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ