ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για οπαδική βία και οικονομία: «Κυβέρνηση ανασφάλειας, ψεύδους και λαϊκισμού»

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για οπαδική βία και οικονομία: «Κυβέρνηση ανασφάλειας, ψεύδους και λαϊκισμού»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Για κυβέρνηση της ανασφάλειας, του ψεύδους και του λαϊκισμού κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αποδεικνύει συστηματικά ότι είναι μια κυβέρνηση που άλλα λέει κι άλλα κάνει.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν ως παράδειγμα την έξαρση της οπαδικής βίας και του κοινού εγκλήματος «που διέψευσε το σύνθημα “τάξη κι ασφάλεια”: «Ακόμα και οι αστυνομικοί πια φοβούνται πολύ περισσότερο για τη ζωή τους».

Σε σχέση με την οικονομία, στην Κουμουνδούρου βλέπουν αύξηση των φορολογικών εσόδων σε βάρος των πολλών, οριζόντια κι άδικη φορολόγηση της μεσαίας τάξης και την αγοραστική δύναμη να μειώνεται, ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα συνιστά κοινωνική «βόμβα»: «Καταγράφεται στην ιστορία ως η κυβέρνηση της γενικευμένης ανασφάλειας, κοροϊδεύοντας ευθέως το λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν αποκαλυπτική τη συζήτηση του προϋπολογισμού: «Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος είχε αύξηση 40%; Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται η απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού κι αισχροκέρδειας. Η αριθμητική της ανασφάλειας λέει ότι ο ΟΑΕΔ καταγράφει 1.030.000 ανέργους, ότι η χώρα έχει το χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ευρωζώνη, το υψηλότερο ποσοστό φόρων (ρεκόρ 27ετίας το 2022): 29% του ΑΕΠ. Με το κείμενο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση συνεχίζει να αθετεί τις δεσμεύσεις της. Δεν κάνει τίποτα για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, για το πρόβλημα στέγασης, για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Μόνο οριζόντια φορολογικά μέτρα στη μεσαία τάξη επιβάλλει, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως στην πραγματική ζωή δρομολογεί ρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, που αναμένεται να ανατρέψουν συθέμελα το έργο του ΚΕΘΕΑ στους τομείς της πρόληψης και της απεξάρτησης, απειλώντας το με κλείσιμο: «Με τη συγχώνευση όλων των φορέων σε ένα συγκεντρωτικό, αθηνοκεντρικό και δύσκαμπτο υπερφορέα η κυβέρνηση στέλνει ένα σοκ ανασφάλειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες και στις οικογένειές τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ