ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια

Φάμελλος: Η κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια
Eurokinissi

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια και η κυβέρνηση επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

«Στα μεγάλα ερωτήματα η λογική του ατομισμού απέναντι στην συλλογικότητα και ο νόμος του ισχυρού που έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις», ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Η απάντηση οφείλει να δοθεί από τον προοδευτικό άξονα της πολιτικής που πάντα στα δύσκολα βγάζει το φίδι από την τρύπα. Και οφείλω να είμαι ειλικρινής προς την προοδευτική αντιπολίτευση. Χρειαζόμαστε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αριστερή αυθεντία και ο πολιτικός σκαντζόχοιρος της αριστερής καθαρότητας, που ρίχνουν νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη, εφόσον δεν αναγνωρίζουν τη δυνατότητα συμμαχιών για να βελτιώσουμε τη ζωή, το εισόδημα, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και πάνω από όλα τη δημοκρατία μας. Γιατί δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας όποιος δεν μπορεί να συμβάλει σε μία προοδευτική διέξοδο με όρους πολιτικής σύγκλισης και ενότητας. Ούτε η απάντηση μπορεί να είναι η διεκδίκηση του ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ή του βολικού δικομματισμού, με υπόκλιση στο νεοφιλελευθερισμό και στην απαξίωση της πολιτικής που μας έφερε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια».

«Η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι μονόδρομος»

«Απέναντι στους υψηλούς έμμεσους φόρους υπάρχει η πρότασή μας για δίκαιη φορολόγηση υπερκερδών και μείωση των έμμεσων φόρων. Απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας σε ρεύμα και καύσιμα, υπάρχει η δυνατότητα της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους και της οριοθέτησης του συντελεστή κέρδους. Απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς που αυτορυθμίζεται προς όφελός της εμείς μιλάμε για μία ισχυρή πολιτεία, με σύγχρονους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στήριξη στο καταναλωτικό κίνημα και μία πολιτεία που προλαμβάνει αλλά και λαμβάνει μέτρα για τα καρτέλ και τις κερδοσκοπικές πρακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος πρότεινε για το διαθέσιμο εισόδημα:

  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,
  • 10% αύξηση των μισθών του δημοσίου,
  • επαναφορά 13ης σύνταξης,
  • αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
  • μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
  • μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ