ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΞΗΓΟΥΝ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί εξασφαλίζουν υπεροχή στο Αιγαίο τα F35 - Τι θα συμβεί σε μετωπική προσέγγιση με F16 Viper

Γιατί εξασφαλίζουν υπεροχή στο Αιγαίο τα F35 - Τι θα συμβεί σε μετωπική προσέγγιση με F16 Viper
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F35 στην άσκηση Ελλάδος - ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE-22». ΓΕΑ

Η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να μπεί σε νέα αεροπορική πραγματικότητα, καθώς από το 2028 θα αρχίζει να παραλαμβάνει τα δύο πρώτα ζεύγη αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην πιο εξελιγμένη έκδοση τους, τη Block 4, η οποία ενσωματώνει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις.

H Eλλάδα έχει αιτηθεί την απόκτηση 20 αεροσκαφών με δικαίωμα άσκησης προαίρεσης για αγορά ακόμα 20, τα οποία θα της δώσουν απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο. Τα πρώτα ζεύγη αεροσκαφών θα προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος το 2028, με την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα να είναι η βάση που θα τα φιλοξενήσει.

Σκέψεις για λιγότερα αεροσκάφη λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου

Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, εξετάζεται -πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας- ο αριθμός των αεροσκαφών που τελικά θα παραγγείλει η Ελλάδα να είναι μικρότερος των 20. Έως τώρα πάντως η Πολεμική Αεροπορία δεν φαίνεται έως τώρα να συναινει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το State Department αναμένεται να ειδοποιήσει το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των υπερσύγχρονων μαχητικών. Αμέσως μετά ακολουθεί η αποστολή της απαντητικής επιστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το κόστος αγοράς των αεροσκαφών, τα όπλα που θα φέρουν τα αεροσκάφη, το κόστος του προγράμματος της μετέπειτα υποστήριξης των αεροσκαφών, αλλά και της εκπαίδευσης των ιπταμένων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F35 στην άσκηση Ελλάδος - ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE-22».ΓΕΑ

Ο οπλισμός και τα συστήματα του «αόρατου» stealth

Τα F35 φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών αεροσκαφών. Τα F35 σε έκδοση Technology Refresh 3 με λογισμικό Block 4 ενσωματώνει νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85, καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκαίνουργιο υπολογιστή μάχης.

Παράλληλα, τα F35 έχουν το ίδιο σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων Link 16 με τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale με τη χρήση του οποίου ενοποιείται το πεδίο μάχης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να καταφέρουν από αέρος και από θαλάσσης συντριπτικό πλήγμα στον εχθρό απο μεγάλες αποστάσεις, πριν καν αντιληφθεί ότι έχει στοχοποιηθεί.

Αεροπορικές Πηγές αναφέρουν στι CNN Greece ότι «η παράδοση στην ελληνική Αεροπορία των πρώτων ζευγών F35 δεν θα σημαίνει και προσγείωση στην Ελλάδα». Όπως έγινε η διαδικασία εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων στα Rafale, έτσι θα γίνει και στα F35, τα οποία θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι πάνω στα stealth αεροσκάφη. Η ίδια διαδικασία τηρείται από τους Αμερικανούς για όλα τα κράτη που εισέρχονται στο πρόγραμμα του F-35.

«Μπορεί να κάνει επιχειρήσεις από μόνο του, είναι φονική μηχανή»

Ο πτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης μιλώντας στο CNN Greece για τις δυνατότητες των F35 αναφέρει ότι:

«To F35 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που χαρακτηρίζεται απο τις ιδιότητες stealth, δηλαδή είναι αόρατο, προσεγγίζει στόχους είτε αέρος είτε εδάφους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό και τους καταρρίπτει. Αλλάζει τη φιλοσοφία της μάχης. Έχει τα πιο υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορεί να μεταφέρει εικόνα σε όλα τα αεροσκάφη διότι διαθέτει σύστημα LINK16. Μπορεί να μεταφέρει στα αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα οδηγίες με τους στόχους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και κινδυνεύουν απο αυτά. Η χώρα που το έχει εξασφαλίζει την αεροπορική υπεροχή, έχει το ποιοτικό πλεονέκτημα. Μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις απο μόνο του. Είναι ένα στρατηγείο επιχειρήσεων απο μόνο του. Οι Αμερικανοί το έχουν χαρακτηρίσει ως φονική μηχανή.

Το F35 φέρει σύγχρονα όπλα 5ης γενιάς. Τα όπλα κάνουν τη διαφορά και όχι οι πλατφόρμες. Διότι οι πλατφόρμες όσο σύγχρονες και να είναι δεν έχουν καμία αξία. Είναι υπηρέτες των σύγχρονων όπλων, τα οποία επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα και αυτά τα οποία καθορίζουν την αποτροπή είτε σε πεδίο μαχής και για να μην προχωρήσει σε κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας».

Τι θα συμβεί σε μετωπική προσέγγιση F35 με F16 Viper

Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό και στρατιωτικό αναλυτή Φαίδωνα Καραϊωσιφίδη «ένα F16 VIPER αν προσεγγίσει μετωπικά ένα F35, τότε το F35 θα δεί το εχθρικό αεροπλάνο, θα το καταρρίψει χωρίς να τον έχει δει ο αντίπαλος χειριστής. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Δεν είναι ούτε ταχύτερο, ούτε πετάει ψηλότερα, ούτε είναι πιο ευέλικτο. Το 2028 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει μια μοναδικότητα. Θα έχει F16 VIPER, θα έχει Rafale και F35. Θα είναι έως τώρα η μοναδική αεροπορία στον κόσμο με τέτοιο συνδυασμό. Άρα υπάρχει και συνδυαστικο πλεονέκτημα. Ωστόσο υπάρχουν τα αεροσκάφη θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης, όπλων, χρειάζεται ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης που θα τα φιλοξενήσει, ειδική εκπαίδευση διότι δεν έχουν διθέσια έκδοση και οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε προσομοιωτές και εξομοιωτές».

Αλλάζει το ισοζύγιο ισχύος στον αέρα

Το F35 αφορά την αποτρεπτική πολιτική σε συμμαχικό επίπεδο κι αυτό φαίνεται από την ανάπτυξη του μαχητικού σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin:

Έχουν παραδοθεί έως σήμερα: 990+ μαχητικά αεροσκάφη

Ώρες πτήσης: έχουν ολοκληρωθεί 773.000 ώρες πτήσης

Εκπαιδευμένοι πιλότοι παγκοσμίως: 2.280+

Εκπαιδευμένοι τεχνικοί παγκοσμίως: 15.400+

H υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος των 83 F16 VIPER, αλλά και της προμήθειας των 24 μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale, μαζί με τα F35 αλλάζει το ισοζύγιο ισχύος στον αέρα του Αιγαίου, υπέρ της Ελλάδας με τους Τούρκους να περιμένουν εναγωνίως την έγκριση του προγράμαμτος των F16 απο τις ΗΠΑ, αλλα και το ΝΑΙ της Γερμανίας για την πιθανή παραγγελία των Eurofighter Typhoon σε περίπτωση που χάσουν τα F16.

Πώς προσπαθούν να καλύψουν το κενό στην Τουρκία

«Η Ελλάδα θα είναι ένα βήμα μπροστά. Η Τουρκία ''καίγεται'' να πάρει τα F16 VIPER, διότι έχει τεράστια προβλήματα στη πολεμική της Αεροπορία, ήδη τα υπάρχοντα F16 έχουν πρόβλημα διαθεσιμότητας, παρουσιάζουν βλάβες. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση τα πρώτα αεροσκάφη θα παραληφθούν μετά από 2-3 χρόνια και η ολοκλήρωση του προγράμματος θέλει 5-7 χρόνια. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί απο τα F35 και ξέρει ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχει την υπεροχή» αναφέρει ο πτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης.

Όπως επισημαίνει ο Φαίδων Καραϊωσιφίδης «Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή είναι αποκομμένοι απο τον κόσμο των σύγχρονων μαχητικών. Πόνταρε στα F35 απο τα οποία αποκλείστηκε και μην ξεχνάμε ότι ήταν συμπαραγωγός χώρα και είχε προβλεφθεί η αγορά τουλάχιστον 100 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. Τότε εμφανίστηκε ένα μεγαλο κενό, το οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να το καλύψουν με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι αγοράζοντας καινούργια αναβαθμισμένα F16 και ο δεύτερος τρόπος είναι κατασκευάζοντας δικό της αεροσκάφος. Αυτό κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα. Η διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκία θα φανεί το 2030 που η Ελλάδα θα έχει εντάξει ήδη το F35 και θα είναι πολύ σημαντική. Με τα F35 το πλεονέκτημα που θα υπάρχει και θα είναι πραγματικά η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι δεν υπακούν στο δόγμα αερομαχία, εγγύς αερομαχία, σε βλέπω σε καταρρίπτω. Είναι ένα αεροπλάνο που δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Η αεροπορία είναι επιθετικό όπλο, όχι αμυντικό. Η αερομαχία είναι κατάσταση άμυνας που προσπαθείς να αντιμετωπίσεις και να ξεφύγεις απο τον αντίπαλο. Στην προκειμένη περίπτωση ο αντίπαλος δεν μπορεί να σε δεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ