ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτοί δίαυλοι με τη σοσιαλδημοκρατία – Πώς οι Σπέτσες παραλίγο να γίνουν Βόλος

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτοί δίαυλοι με τη σοσιαλδημοκρατία – Πώς οι Σπέτσες παραλίγο να γίνουν Βόλος
Eurokinissi

«Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά μικρομεσαίος στην πόλη» μοιάζει να είναι η εκτίμηση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ως προς την πιθανότητα ένταξης του κόμματος στους Ευρωσοσιαλιστές (PES) και αποχώρησης από την Ευρωαριστερά (GUE).

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, κερδίζει έδαφος η αντίληψη πως στο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με ανοιχτούς διαύλους στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και με την υποσημείωση πως δεν είναι κόμμα- παρατηρητής του PES, αρμόζει ο ρόλος του μεγάλου συνθέτη των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.

«Να αναλάβει το κόμμα πρωτοβουλίες, για να γίνει στην Ευρώπη, ενόψει και των ευρωεκλογών, αυτό που περιγράφει και στο καταστατικό του, ένα ευρύ προοδευτικό μπλοκ δυνάμεων από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ανερχόμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία στους Ευρωσοσιαλιστές.

«Νάρκες» από το ΠΑΣΟΚ σε κάθε προσέγγιση με τους ευρωσοσιαλιστές

Σημειώνει, μάλιστα, πως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης εξέφρασαν δημοσίως με μεγάλη ευκολία μια πρόταση για ένα θέμα που ακόμα κι αν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί, την τορπίλισαν από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει βάλει από την ώρα που ανακοινώθηκε επιπλέον νάρκες σε κάθε προσέγγιση.

Η ίδια πηγή, εξάλλου, μας πληροφορεί πως υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις κι εντός του PES, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στοχεύσει στη συγκρότηση ενός νέου ευρωπαϊκού κόμματος.

Στο μεταξύ, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης του Στέφανου Κασσελάκη αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε διευρυμένη μορφή που ήταν προγραμματισμένη για χθες και η οποία θα ασχοληθεί με τη στάση του κόμματος στα εμβληματικά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα- στην επιστολική ψήφο, στα μη κρατικά πανεπιστήμια κι ενδεχομένως στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Την Παρασκευή, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να συνθέσει την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Οι Σπέτσες και το σενάριο του Βόλου που δεν προχώρησε

Ως προς την άτυπη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, πληροφορούμαστε ότι είχε πέσει η ιδέα από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη να συγκληθεί στο Βόλο, με τον ανάλογο συμβολισμό ύστερα από την πρόσφατη καταστροφή στη Θεσσαλία κι ενόψει του πρώτου αναπτυξιακού συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Λάρισα στα τέλη του μήνα.

Ωστόσο αυτή η ιδέα δεν προχώρησε και για να μην φανεί πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οπισθοχωρεί μπροστά στην κριτική που του ασκήθηκε (και) γι’ αυτή την επιλογή εντός κι εκτός του κόμματος.

Παραλλήλως, συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες και οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί ενόψει του συνεδρίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων.

Άγνωστο πότε θα πληρωθεί η θέση του τομεάρχη Παιδείας

Την ίδια ώρα, χηρεύουσα παραμένει εδώ και 20 ημέρες περίπου η θέση του τομεάρχη Παιδείας ύστερα από την παραίτηση της Αθηνάς Λινού για λόγους πάντως που δεν είναι πολιτικοί όπως δηλώνει η ίδια, ενώ είναι άγνωστο πότε θα αντικατασταθεί κι από ποιον ή ποια βουλευτή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η κυρία Λινού έχει εκφράσει και στα όργανα του κόμματος διαφορετικές απόψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παρένθετη μητρότητα από αυτή που εκφράζει δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφοροποιήσεις γι' αυτά τα θέματα έχουν διατυπωθεί κι από άλλους βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ